27 July 2011

Kenali kucing anda

Ade sape2 penternak kucing yg berjaya d cni??Aq pon ade kucing yg slalu sangat kene buli..kesian.Name die koko(ibu aq yg letak name tuu huhu).Bulan lepas ibu aq kutip die kat pasar mlm.Kucing sebenarnya ade beberapa sifat mengikut baka masing.For ur information,setiap kucing betina(yg bewarna)terdapat huruf M di dahi mereka.Korang tau apekah maknanye tuh?Aq pon xtau lagi..

Heterochromia bermaksud kucing yg ade 2 warna mata dan mesti die bewarna putih.Mcm kucing yg aq jumpe pada post lepas>>GO
Maybe sebab genetic atau kesan kecederaan.Biasanye kucing yg bewarna putih dan 2 matanya bewarna biru,kedua-dua telinganya pekak.Kalau sebelah je mata bewarna biru maknanye sebelah telinga je yg pekak. Korang try la jerit kat telinga kucing,die marah x hehehe..

Kucing ekor kontot atau xde ekor langsung.Maybe die dilahirkan cmtu atau cedera.Bagi kucing baka Manx,ekor die memang jenis kontot.Tapi xsemestinye kucing ekor kontot adalah baka Manx.


Polydactyl bermaksud kucing yg mempunyai tapak kaki yg besar.Mereka adalah istimewa sebab ada kuku xtra.Jangan maen2 ngan spesis ni nanti xsemena-mena kena terima 8 jahitan(wau kejam nye huhuhu)


Eyeshine..Ape tu?Kalau nk tau try snap gambar kucing korang.Anak mata kucing akan bertukar kepada kuning.

Calico(kucing yg bewarna putih,itam n orange atau putih,grey,peach)Mereka semua adalah kucing betina.Sama juga seperti spesis Tortoiseshell(itam n orange atau grey n peach)





Itulah jenis2 kucing yg ade di dunia.Ade yg senang jumpe,ade jugak yg jarang2 kite jumpe.Dulu mase aq kecik2 semua kucing yg sama corak,aq anggap dia kucing yg sama.Rupa-rupanya ramai kembar dia hehehhe..
Meow..meow..meow..


No comments: