31 December 2013

2014 is coming!!

It's a final countdown!!!!
tudududu...tududududu...tudududu.......
 
Just a few hours left. Automatically, this will be my last post in 2013..
Bro, ape lu punya azam tahun ni??
Lalu masing-masing siap sedia pasang azam untuk menjawab soalan di atas.
Azam? Ape itu azam? Adakah ia sejenis langsir yang boleh dipasang-pasang mengikut kreativiti gua?
Tak perlu aq explain ape itu azam sebab korang pon tak bangang..hehe

In this entry, aq nak share rentetan peristiwa yang berlaku dalam hidop aq dalam tahun 2013. Ingat gosip-gosip artis je ke yang boleh buat rentetan, aq pon bole la. The different is rentetan aq tak masok newspaper hehe..

................................................................

January 2013: Aq terputus hubungan dengan universiti dan kawan2 yang telah bersama selama 4 tahun untuk menjalani latihan industri or what we call practical, for 6 months.

March 2013: For the first time in 23 years, aq naek flight sponsored by company. Jakon gile aq..

April 2013: First time celebrate birthday dekat office with officemates since terjebak dalam industri pekerjaan

May 2013: Join Burger King as a part time cashier untuk mendalami erti keperitan hidup.

June 2013: Aq meninggalkan Burger King. Pengalaman bekerja selama sebulan lebih amat menggumbirakan aq. Hari terakhir di situ, kaw2 aq dikenakan dengan mandian lemak sayuran & air mop lantai...shit

July 2013: End of industrial training. Aq dapat offer kerja situ.

Sept 2013: Aq mula menempuh alam pekerjaan.

Oct 2013: Officially graduated in Bach of Applied Science (Maritime Technology)

Dec 2013: Aq pegi Langkawi. Perlu ke mention kat sini?? Suke ati aq la. First time dow..


Happy New Year to all of you readers! 



Ya Allah, kau jadikanlah kami hamba-hamba MU yang lebih baik dari sebelumnya. Berilah kami kekuatan untuk menempuh hari-hari mendatang yang tidak kami tahu apa isinya. Sesungguhnya ENGKAU Maha Mengetahui setiap sesuatu..




12 December 2013

Her E-day...Tahniah

This entry is just for fun. Saje nak berkongsi kegumbiraan dengan korang. Last Saturday, my cousin selamat melangsungkan pertunangan dengan tunangnya. Oh God, you have fiancee now!!

Dulu kite same-same maen masak2, maen air paya, mandi b**el, maen nyorok2..now you are about to build the new phase of your life. Sungguh pantas masa itu berlalu. Anyway, just hope that akak menjadi wanita yang lebih kuat dalam menempuh apa jua dugaan. Semoga ikatan yang terjalin akan utuh sehingga bergelar isteri dan memiliki kebahagiaan until the end of the days..

Kalau nama pon hari bersejarah haruslah ade sesi pergambaran. Even this is not my day, muke aq wajib tayang depan camera. So, muke aq je la yang melambak hehehe...Jom layannnnn =)


My cousin =)

Kalau ade aq mesti ade drama. Tajuk drama ni Perigi Carik Timba...


Yang ni pulak bertajuk Timba Carik Perigi Balik Part II..


Ni pulak bertajuk Playgirl Itu Rupanya Aku...


Omak aii..Ayu nyo





Me & my BROs..

Gaya macho si teruna







Aq???

Lambat lagi bro..

9 December 2013

Alfalfa Complex by Shaklee...Tak rugi aq mencuba

Aq seorang anti ubat. Bagi aq pegi klinik adalah membazir sebab aq tak kan makan ubat. It's chemical drug!Bad for kidney! Damn bitter! It's temporary, not a forever pain killer! Aaaahhhhhh....macam-macam lah!!

Except..

Kalau kesakitan dah tak tertanggung, barulah aq sendiri yang mengajak ke klinik. Kalau diajak jangan harap la aq nak pegi. Mereka akan tewas dengan kedegilan aq..

...........................

Sekarang revolusi orang berbisnez. So, macam-macam produk yang kite jumpa dari set untuk kurus kerengga sampai la melebatkan rambut orang botak. Disebabkan revolusi ini, fikiran aq mula terbuka sedikit. Sedikit saje, hanya cukup untuk aq percaya function ubat sebagai objek penyembuh separa. Aq juga belajar dari kate-kate ibu aq.."Nak sihat kena la ikhtiar"..Baek la ibuku...  

Since umur pon semakin meningkat tua, supplement adalah perlu. Kite pon bukan selalu jaga pemakanan, especially mereka yang bekerjaya, fulamakk busy nye. Excercise pon dah ntah ke mane. Dengan itu, aq memilih Alfalfa Complex by Shaklee as my daily supplement. Aq try ni pon selepas dipujuk oleh ibu sehalus-halusnya. Aq memang jenis yang critical to be convinced. Tapi disebabkan Alfalfa Complex ni berasaskan tumbuhan herba & baunya pon memang original classic herb, maka aq pon berkuat untuk mencuba. At least it's not as chemical as ubat hospital.

 

Aq mula rasa perubahan selepas 2 minggu mengambil produk ni. Bila bangun pagi badan rasa fresh dan tak sakit @ sengal. Body pon feel energetic dan tak lembik nak buat kerja. Pokoknya, aq sihat & selesa =)
So, for those wanna try this product boleh la menjenguk stockist berdekatan. Yang interested nak cari side income bole jugak register as a member. Aq tak register pon, dapat beli ubat sudah cukup. 

Make sure you consult a doctor before taking any supplement. Happy to share with you guys ^^








8 December 2013

Tragedi & kemalangan maut di Highway Plus Senawang



Last Friday, aq balik ke Segamat untuk bikin havoc di hari pertunangan cousin aq. Perjalanan pada hari itu amat merunsingkan sebab jam yang berjela. Aq stuck dalam jam selama 3 jam. Just one word yang tersembul dalam hati aq, accident. Perjalanan dari KL ke Segamat yang secara normal mengambil masa 3-4 jam. Pada hari itu perjalanan aq memakan masa 7 jam, abnormal...

Sangkaan aq tepat. Satu kemalangan telah berlaku melibatkan 6 buah kenderaan di Senawang pada sebelah petang. Memang dahsyat sebab pukol 11 malam jalan masih jam. Sedara aq yang menuju ke Melaka turut diselubungi jam dan beliau berhenti di tempat kejadian untuk korek-korek maklumat, biasela..Malaysians is all about care & concern hehe..Katanye tanker tu terbabas sebab driver mengantuk..

Kemalangan berlaku di KM 244.6 Highway PLUS ke arah selatan, 2 KM before Exit Pedas-Linggi. Sebuah tanker membawa muatan minyak kelapa sawit hilang kawalan lalu berpusing dan melintang di tengah jalan. Disebabkan satu tanker, 5 kenderaan laen turut nahas:

-Sebuah bas persiaran merempuh tanker berkenaan, driver meninggal di tempat kejadian.
-Sebuah Myvi cuba mem'break' tapi gagal menghentikan kereta lalu merempuh tanker berkenaan. Driver parah, wife driver meninggal di tempat kejadian, anak mereka berusia 10 bulan meninggal on the way to hospital.
-Sebuah lori membawa muatan genting gagal mengelak dan merempuh Myvi tadi dari arah belakang. Driver selamat.
-Sebuah taxi Toyota Innova juga gagal mengawal kenderaan lalu terbabas dan melanggar pembahagi jalan. Beliau sempat melihat lori membawa muatan genting tadi merempuh Myvi. Driver cedera ringan.
-Sebuah motosikal Kawasaki gagal mengelak dan terperosok di bawah tanker. Rider patah kaki.

.....................................

Berikut adalah info tentang beberapa kemalangan yang pernah berlaku berhampiran kawasan kejadian. Kirenye area tersebut macam hot jugak..

Konvoi bertukar tragedi

1) Hajat 30 remaja nak berkonvoi tak kesampai apabila salah seorang rakan mereka
maut di KM 244.2 Senawang - 16 Mac 2013

Kemalangan Ngeri Dekat Senawang Hilang 2 Nyawa Selang 2 Jam. Memilukan apabila nyawa dua beranak melayang selang dua jam 20 minit dalam dua kemalangan ngeri

2) 2 beranak meninggal selepas kereta yang dipandu hilang kawalan dan merempuh
pembahagi jalan di KM 247.6 Senawang - 17 Julai 2013


3) 2 lelaki maut selepas kereta yang dipandu hilang kawalan secara tiba-tiba dan terbabas
lalu dirempuh kenderaan berat dari arah belakang
di KM 245.2 Senawang - 20 April 2013


4) Sebuah bas hilang kawalan selepas tayar depan sebelah kanan pecah secara tiba-tiba. 
Bas tersebut terbabas ke laluan bertentangan dan merempuh pembahagi jalan
di KM 245.9 Senawang. No fatality - 3 Feb 2011

5) Seorang lelaki maut ketika mengecat garisan putih selepas dilanggar lori 5 tan 
yang hilang kawalan di KM 248 Senawang - 21 Mac 2012

6) Seorang wanita maut manakala suaminya parah apabila kereta yang dipandu
terbabas dan merempuh pembahagi jalan di KM 249.5 Senawang - 13 June 2013


















5 December 2013

Dengki penyakit hati



DENGKI adalah penyakit hati. Bagi aq, DENGKI itu terang-terangan sesuatu yang sia-sia. Kenapa nak DENGKI?? Tak dapat ape-ape pon. Seseorang telah mendorong aq untuk menulis ini.
Allah is The All Knowing..

Dari arti kata aq sendiri, DENGKI bermaksud:

Sejenis perasaan yang terbit dari hati manusia yang tak pernah puas
apabila mereka menjadikan orang lain sebagai subjek perbandingan diri 
lalu merasa sakit hati dengan orang itu yang dianggap memiliki segala-galanya
padahal biase2 je, kau yang tak puas hati lebih2 apehal???

Amacam..berjela tak definisi aq...


.............................................


Adanya DENGKI itu 2 jenis:

1)Dengki kecil-kecilan -    Sejenis dengki yang positif & menuju jalan kebenaran. Bertumpu kepada self improvement & to be better than before.
2)Dengki besar-besaran -  Sejenis dengki yang bertubi-tubi & menyakitkan hati orang lain. Berpegang pada prinsip "Orang Laen Tak Boleh Lebih Dari Aq" serta disokong kuat oleh             setan.

Antara punca utama DENGKI:

1)Cemburu tak pasal
2)Dendam, maybe because of the past. Kindly check your history with her/him.

Antara faktor utama DENGKI:

1)Kecantikan, good looking - maybe kau chantek sangat kot tu yang die goyang..
2)Mewah, banyak duet - die berbulu kot tengok barang kau semua branded
3)Hidup bahagia, cool - biase laa..die pon nak bahagia jugak kan

Tingkah laku seseorang yang DENGKI (based on what happened towards me)

1)Ape aq beli, kau pon nak beli
2)Barang aq dibuangnye tanpa rundingan. Reason of throw:
"Alaa..sorry. I tanya orang laen semua cakap bukan
barang die. So, I buang la"....kau tak tanya aq pon??

3)Hempas pintu laju2 bila aq port baek punya tepi pintu...bullshit
4)Hempas sesuatu betol2 sebelah aq yang sewaktu itu tengah tido sampaikan aq terjaga pastu terus tak bole tido sebab geram sabo je la
5)Aq tengah syok tengok tv, die pegi off volume...damn
6)Seorang yang suke jage tepi, bawah, dalam, belakang kaen orang
7)Talam bermuka-muka (This is the most dangerous. Please beware kawan-kawan)

Orang sebegini telah berkali-kali mengajar aq sesuatu...
Paras rupa & keterampilan bukanlah ukuran kebaikan seseorang. Sometimes orang yang mulut jahat, nampak ganas, muka tak berapa nak market, tu la yang truly baek hati.


This post is based on my personal experience. No intention to hurt others. Kalau agak-agak sama tu naseb kau la haha....Jangan jadi camtu tau. Peringatan kita bersama.