10 November 2014

Cerita kekejaman



Amacam tajuk aq, memberi kesan tak pada minda korang untuk menghubungkan sel-sel otak demi peningkatan DHA? Ntah ape-ape..asal iklan susu budak je mesti keluar terms yang macam ni. Bole jadi para marketing executive masa kini suda ketandusan idea. Tapi macam mana laju korang kasi putaq sekali pon susu ibu tetap nombor satu...bukanlah susu ibu lembu.



Aq yakin korang semua mesti perasan kan bahawa kekejaman bole dijumpa di mana-mana. Kadang-kadang tempat yang kita tak expect pon bole wujud kekejaman. Contohnya bila rasa tak tahan nak terkencing cepat-cepat cari toilet. Bila jumpa je terus membuang apa yang patut sambil menarik nafas lega. Bila tiba time nak cuci tengok-tengok paip takde kepala. Sungguh shit kekejaman vandalism ni. Itu belum cerita pasal berak lagi. Arini aq nak cerita pasal kekejaman yang berlaku dalam hidupan ini hari. Kalau kekejaman dari segi jenayah, perang dan yang bersekongkol dengannya da biasa dikupas. So sekarang aq nak kupas pasal isu semasa. Lepas ni aq nak kupas oren sunkist plak nak buat jus.

Bila aq tengok video buli yang jadi viral kat facebook aq rasa pelik. Kenapa time kapala taiko dok sibuk belasah budak mesti ada sorang macai yang tukang record?? Diorang nak buat apa record? Nak kata untuk dijadikan pemuas nafsu tak logik sebab bukannya video porno pon. Ke diorang menyimpan hasrat untuk bergelar artis cyber fofular?? Disebabkan diorang takde bakat menyanyi macam Najwa Latif, so diorang try and error melalui kaedah boxing, muay thai dan wrestling untuk di"upload". Ataupun diorang sebenarnya nak mengharumkan nama sekolah. Ye la, sekolah tak pernah masuk tibi, so diorang sebagai pelajar harapan berhempas pulas la untuk menaikkan rating. Haha..macam bangang..


Harga minyak naik disaat harga minyak dunia tak naik. Yang ni satu kekejaman yang aq musykil. Kenapa harga minyak kat Malaysia harus naik? Minyak kat Malaysia ni dari spesis laen ke ataupon digali dari planet laen? Setahu aq minyak berasal dari tempat yang sama iaitu under seabed. Cuma yang bezanya ialah penjenamaan seperti Petronas, Mobil, Petron dan kawan-kawannya. Lagi satu kenapa tak naikkan harga minyak sekaligus. Kalau sekaligus kan senang tak la kena maki banyak kali. Dengar-dengar tahun depan harga minyak nak naik lagi. Tak tau la betol ke tak jangan tanya aq. Kalau betol-betol naik korang nak buat apa? Mesti la mampu maki je bukannya korang bole buat ape pon kan..


Orang Malaysia ni sensitif. Kena bantai sikit da kecik hati. Kalau taknak kena bantai kenapa mengamalkan dasar demokrasi berparlimen di mana rakyat bebas bantai-membantai atau erti kata laen bebas bersuara? Kita pon sejak di sekolah lagi telah dididik untuk menegur kesilapan orang lain. Takkan la nak menghalalkan je bila si Abu baling kerusi kat kepala si Mutusami walhal sikap seperti itu macam haram. Bila seorang mahasiswa bersuara satu Putrajaya da bergegar. Buat ape nak gegar sangat kalau apa yang beliau lontarkan tu tak mengena. Aq rasa beliau cuma mengaplikasi ilmu yg beliau belajar la. Mana la tau kalau dipupuk otak budak ni silap-silap bole jadi macam otak Mahathir pada masa akan datang. Tak ke macam bangang korang menyesal waktu tu sebab korang buang dia dari university. University pulak bukan yg cap ayam punya, research university what..

Harap takde la sensitive reader kat blog aq yg mahsyur ni. Kalau ade pon pedulik hape aq hehe..Ok la aq nak kupas oren sunkist. Bye2..




Pssttt : Dengar2 JPJ pon da maen kekejaman sekarang. Ramai yg da menyalak kat facebook tu. Haaaa jawab la korang!!!

9 November 2014

Sembang Akademi Fantasia 2014




First of all, tahniah diucapkan pada Firman yang menjadi juara AF2014 malam tadi. Aq suka bha!! Aq suka bha!! Bakat beliau memang layak menjadikan beliau sebagai juara. Tak ramai orang bole bawak lagu Amy Search/Awie Wings dengan baek sekali. Korang pon tak bole kan..Setakat nyanyi jerit-jerit nak lepas tension kat karaoke jamban bole laa. Korang perasan tak orang Tawau da 2 tahun berturut-turut jadi juara AF. Memang tak dinafikan orang2 Sabah memang ramai yg berbakat. Dari bakat menyanyi, melawak hingga la ke sumandak2 yang cantik. Pendek kata semua diorang pegang la.

Jujur cakap aq memang tak minat tengok AF apatah lagi membelanjakan kredit henfon untuk mengundi. Memang tak la. Jadi korang jangan tanya aq ape2 pasal AF. Aq tak minat nak follow sebab suara-suara yg menyanyi mostly suara yg biasa kita dengar kat Malaysia. So far takde lagi peserta AF yg bersuara seperti Rihanna, Celine Dion, Adam Lavinge dan yg sewaktu dengannya. Kalau la semua peserta suara diorang ala2 superstar internationale confirm aq terpacak kat depan TV setiap minggu sampai naik hafal lagu menuju puncak. Silap2 step menari diorang pon aq hafal buat step senam aerobik kat rumah.



Haa ni nak cerita la ni. Slow2 bole tak?? Aq lempang kang!!

Firman ni aq dengar2 dari kawan aq. Semua cakap suara dia sedap. Kalau tanya 10 orang kat situ, 9 daripadanya menyokong Firman. Yang lagi sorang tu akan jawab beliau menyokong Kanye West. Ape kena mengena Kanye West dengan AF?? Sebab yg sorang dari 10 orang tu adalah negro. Dah sah2 la dia sokong puak bibir tebal macam dia. Bila sebut bab negro ni aq bole buat satu entry la. Tajuk entry tu Muntah, sebab setiap kali aq tengok negro ni automatically aq rasa loya. Bukan aq mengejek ciptaan tuhan..tidak, itu jauh sekali. Tapi diorang punya behaviour yang buatkan aq hilang respect pada diorang. Ni kalau one day aq nikah pastu pregnant mesti tak bole tengok negro, takut ter"kenan" plak pada baby. Ok cukup, noktah cepat2..

Bila semua orang dok borak pasal Firman tu Firman ni aq mula la jadi stress. Mana tak nya..borak isu yang aq takde point langsung untuk dibahaskan. Ini tak bole jadi..Aq terus start follow AF minggu lepas. Pedulik ape da semi-final baru nak tengok. Tapi yang pasti aq tercengang-cengang bila ada acara peserta diserap masuk selepas tersingkir. Masa tu mula la aq tertanya-tanya kenapa? Suara dia sedap sangat ke? Kalau sedap yang kau pegi singkir kenapa?? Semua orang malas nak layan aq. Tapi malam tadi soalan aq terjawab bila dengar sendiri suara Adel. Not bad laa..tapi dapat tempat ke-5..

Aq tak sure adakah AF masih ada next year. Kalau ada aq berharap pihak yg terlibat menjayakan reality show ni buat sedikit research untuk improve lagi sehingga aq tertarik untuk tengok AF ni..Astro take note!

Coretan dalam bas


Haiisshhhhh.................. *sigh

Lagi sekali.

Haissshhhhhhhh.............................kali ni lagi panjang.



Orang tua-tua cakap tak baek mengeluh. Tapi bila tengok last seen update blog ni keluhan itu tak dapat dibendung lagi. Terpaksa jua aq lontarkan tanpa rasa bersalah. Nak buat camne ke"busy"an dengan kerja-kerja duniawi yang hanya sementara ini membataskan jari-jari aq untuk menaip. Kalau blog ni ade perasaan mesti da lama beliau merajuk. Sabar ea blog, aq hilang tak lama..tak sampai pon setahun. Jangan majuk ea. Nanti i belanja teh ais.

Tak sampai setahun aq tinggalkan blog da macam-macam cerita aq dengar. Setiap cerita laen pulak headlines dan klimaks nye. Dari cerita gosip artis hinggalah singlet hitam membawak pulak pada JPJ naek syeh saman menyaman ntah ape benda. Betol ke spelling "syeh" tu?? aq tak tau. Dan isu-isu ni semua aq dapat tau dari facebook. Terima kaseh facebook kerana memberitahu. Even aq tak suka yang kaum kerabat kau berasal dari Israhell tapi kadang kalanya kau berguna pada orang macam aq. Tapi aq baca title je. Segala isi kandungan yang complete aq refer pada member2 yg bole dipercayai. Yang jenis suka tambah garam,gula,daun terup dalam masakan cerita aq tolak tepi.

Tamat mukadimah

...................................................................

Ok jauh suda aq belok..patah balik pada tajuk. Beberapa hari lepas hujan turun mencurah-curah selebat-lebatnya. Ayat aq pon suda cukup untuk korang berimaginasi betapa hebatnya aq dibasahi air hujan pada hari itu. Hari tu aq nak balik kampung. Bas gerak pukul 4, pukul 3 baru aq keluar office. Tak ke rushing camtu. Nak tak nak terpaksa la aq lari macam hape meredah hujan even aq tau keayuan aq sedikit tercalar. Alhamdulillah..aq sampai jugak bus stand dan terus naek bas. Bagus jugak sampai last minit. Biasanya kalau sampai setengah jam awal mesti kena tunggu tercongok macam tunggul kat situ. Less than 5 minutes nak berlepas baru la nak bukak pintu bas..tak ke lemah lutut orang berdiri kat situ. Da la takde kerusi...

Sesudah naek bas aq pon cari seat aq. Masa tu da ramai yang naek. Kadang-kadang ada yg tak reti bahasa pegi duduk seat orang. Kalau yg bole bawak berunding tu ok lagi. Tapi bila kena yang degil kepala concrete memang tak bole blah. Bukannya aq ni seorang yg terlampau mengikut peraturan. Kat sekolah dulu pon aq tak pernah pedulik pasal peraturan, ape lagi yg dalam bas semua ni. Cuma kadang-kadang diorang ni duduk seat orang sebab seat sendiri tak best, chewing gum menempel dan tak kurang jugak seat yg rosak tak bole nak adjust. Kalau ade extra seat takpe jugak. Kalau kena time bas full tak ke macam shit.

This time semua ok, seat pon ok. Aq pon terus port sebelah mamat indon yang tengah syok gayut. Driver bas pulak membebel tak abes-abes sebab ada seat yang basah disebabkan kebocoran pada lobang aircon. Bila semua penumpang da naek, bas pon bergerak on time. Hujan masih turun membasahi bumi. Bila tengok mamat indon sebelah ni syok bergayut sambil tutup muka dengan jacket, aq pon tertarik untuk curi-curi dengar. Antara dialognya berbunyi begini...

"Kita saling menyayangi..Kalau kau mati aku pun bisa mati sayang.."
Pergghhh ayat macam bullshit. Kini aq tidak heran kenapa gadis-gadis melayu tewas di tangan jejaka Lombok. Then aq dengar lagi...
"Kita bisa bersatu di dunia...Bocor!!!"
Terkejut sistem pendengaran aq bila mamat indon ni dok jerit bocor secara tiba-tiba. Rupa-rupanya air hujan keluar deras dari lobang aircon atas kepala beliau, sederas ayat-ayat cinta yg beliau ucap tadi. Aq yg duduk sebelah nak tergelak tapi cuba untuk berlakon...
"Bocor ke?"...aq bertanya pura-pura tak tahu.
"Iya kak..bocor.." jawab beliau sambil menunjukkan muka tak puas hati, bagai ingin bertumbuk dengan aircon tersebut.
 "Hahaha..padan muke.." aq bermonolog. Kalau cakap depan-depan dikhuatiri kena maki dalam bahasa indon.
Aq pon buat bodoh lepas pura-pura caring. Tak lama lepas tu aq dengar bising-bising dekat seat belakang. Ada sorang nenek ni baju dia da basah sebab tempat yg beliau duduk pon bocor. Husband beliau very protective. Beliau peluk wife beliau dan suruh wife beliau duduk kat seat beliau. Walaupon suda lanjut usia tapi tetap romantis. Bestnya kalau aq pon macam tu bila da tua nanti. Tak lama pastu ade sorang budak datang offer seat dia untuk nenek tu. Tapi atok tu beria-ria tolak sebab tak nak susahkan orang laen. Bagus budak tu. Rupa-rupanya masih wujud orang yg berhati mulia macam tu dalam dunia yg semakin hari penuh dengan kekejaman. Aq beremosi sejenak..

Bila tengok atok tu tak dapat duduk aq pon offer seat aq. Kali ni aq betol2 caring bukan lagi pura-pura. Tapi atok tu berkali-kali menolak. Sebelum tawaran aq berbaur paksaan yg melampau, akhirnya aq mengalah. Aq berdoa agar hujan cepat-cepat berhenti sebab aq benci duduk dalam keadaan serba salah. Alhamdulillah..hujan berhenti tak lama lepas tu. Lega dapat duduk dengan tenang hingga ke destinasi...



Pfftt : Mamat indon tu suddenly borak-borak ngan aq. Siap nak mengayat lagi. Choyy...
 

5 September 2014

Conversation with church committee


Lama tak update blog. Aq busy, seriously. Many things need to settle down. Now stealing some space to update. Ohh tak tenang...

Last week aq balik ke KL by bus. Dipendekkan cerita seorang chinese woman duduk sebelah aq. Aq kalau naek bas memang susah nak borak. Malas..tido and tengok pemandangan lagi bagus hehe. Except...kalau orang tu peramah dan beliau menyapa barulah aq rela hati nak chit chat. Kalau tak layan orang assume kita sombong. Tak pasal-pasal dua2 dapat dosa free of charge.

That chinese woman was very friendly. Aq pon layankan aje lah. Suddenly beliau pegi bukak topic pasal kristian. Aku tanyalah la dia keje apa. Then she told me she is one of the church committee in **p***. She reads bible and gives lecture to people. No wonder laa..

Aq memang minat bab korek-mengorek ni. Aq tanya beberapa soalan dan beliau jawab, but most of them langsung tak menjawab soalan aq. Kasi aq pening ade la. Kadang-kadang beliau terdiam seperti memikir apa yang harus dijawab. Aq plak rasa macam serba salah, takut karang tak pasal-pasal bergaduh plak becoz of sensitivity. Tapi niat aq cuma bertanya dan ingin tahu, that's all.

Tapi menurut beliau ada juga Malay yang menganut dan mendalami kristian. Her statement is totally right. Memang ada je ke'murtad'an di luar sana cuma kita tidak tahu. Yang kita tahu just a certain cases like Lina Joy. Mungkin tuhan nak uji aq. How aq facing with a situation like this. Aq shaking inside, seriously. Ape aq buat time tu. Only Allah knows...

Ok guys take care. See you soon. Tak tau bila hehe..

12 July 2014

Hyundai Young Player Award Shortlist


Featuring three up and coming performers that have starred at the 2014 FIFA World Cup Brazil.

1. Memphis Depay (Netherlands)



2. Paul Pogba (France)



3. Raphael Varane (France)

Golden Glove World Cup 2014


Finalist in contention for golden glove.

1. Keylor Navas (Costa Rica)



2. Manuel Neuer (Germany)



3. Sergio Romero (Argentina)

Adidas Golden Ball Candidates Announced


FIFA has officially announced the name of the 10 players in the running for the Adidas Golden Ball.

1. Angel Di Maria (Argentina)



2. Mats Hummels (Germany)



3. Toni Kroos (Germany)



4. Philipp Lahm (Germany)



5. Javier Mascherano (Argentina)



6. Lionel Messi (Argentina)



7. Thomas Mueller (Germany)



8. Neymar (Brazil)



9. Argen Robben (Netherlands)



10. James Rodriguez (Columbia)

6 July 2014

Pendapat mereka tentang cinta terhadap bulan Ramadhan



Setiap individu memegang kata atau pendapat yg tidak sama.Ianya berbeza.Dari perbezaan itulah kita mengetahui pelbagai yg tidak kita tahu.Tanpa disedari,kita belajar banyak dalam satu masa setelah pendapat yg berbeza itu dikumpul menjadi satu =)

Norhaiqal Mansor, Johor:
Cuba untuk lebih mendekati Allah,sebab bulan Ramadhan ni banyak syafaat,bulan penuh berkat.Bulan untuk kita muhasabah diri,betulkan diri,nafsu..

Maisara Zakarya, Terengganu :
Menanti dan menyambut kedatangan Ramadhan dengan penuh kegembiraan dan rasa sedih apabila tiba di penghujung Ramadhan kerana ia akan meninggalkan kita dan belum tentu kita dapat berjumpa lagi dengan Ramadhan akan datang..

Muhd Syauti, Shah Alam:
Kejar matlamat utk memperbaiki cinta kita pada Allah sekaligus kita mempertingkatkan amalan kita dari segi bacaan Quran,amalan dan lain2.Puasa ade 3 peringkat iaitu puasa biasa,puasa sederhana dan puasa sempurna.So mestilah kita nak cinta sempurna.Kita memperbaiki rohani utk kita kejar cinta sempurna di bulan Ramadhan..

Mohd Arif, Pahang :
Cinta bulan Ramadhan ni bila kita cinta betul2 kita akan rasa tenang je.Ibarat angin di tepi pantai..

Norfadira Wahib, Kuala Lumpur :
Perbanyakkan ibadah,tilawah,mengaji dan sedekah.Sedekah bukan duet je.Senyum dan tolong orang pon sedekah jugak..

Mun Muin, Petaling Jaya :
Cinta kat bulan Ramadhan ni macam rindu pon ade jugak.Keinginan kita untuk menambah amal ibadat pun tinggi dan ianya datang dengan keikhlasan hati..


Terima kasih kawan2.Hari ini aq telah melihat sudut pandangan kamu yg berbeza...Selamat Berpuasa di Hari Ke-8 =)

1 July 2014

World Cup 2014 Quarter Final



Pagi tadi aq pegi post office.Ade barang yg harus aq post.Then terjumpa kawan skolah.Die tanya knape aq serabai bebeno plus muka macam x mandi.Lalu aq jawab,ini lah penangan tengok bola..

Sejak bola start,aq pon start x cukup tido dan start datang office lambat (kadang2...nak mampos dtg lambat ari2 hehe).Semuanya start to begin.Ape2 la aq ni..

Btw, don't missed to watch quarter final games.The real football war is about to start!!

  • Germany vs France : 12am (5th July)
  • Brazil vs Columbia : 4am (5th July)
  • Argentina vs Belgium : 12am (6th July)
  • Netherlands vs Costa Rica : 4am (6th July)

AMMA GERMANY SIDE

29 June 2014

Cantik dan sihat dengan Maixara


Maixara adalah salah satu produk kecantikan yang semakin mendapat tempat dalam kalangan wanita. Kawan-kawan pon dah try dan terbukti produk ni memang berkesan. Aq pon nak try produk ni tapi tak boleh sebab aq da consumed Aurawhite. Malas nak tukar-tukar, lagipon aq memang puas hati consumed Aurawhite hehe..

The first thing yang paling obvious bile korang guna Maixara ialah musuh korang tak kan menampilkan dirinya. Sape lagi musuh korang tak lain tak bukan si jerawat ni hehe..
Warna kulit pon lebih sekata dan lebih cerah dari sebelumnya. So, bila kulit semakin cerah parut di muka akibat jerawat yang korang duduk usik tu pon akan pudar. Good news for those yang suka gentel jerawat kerana tangan tak boleh duduk diam hehe..
Liang pori pon akan semakin mengecil tau. So, tak perlulah korang rasa down bila compare wajah korang dengan orang laen. Semua orang boleh tampil cantik yang penting usaha dan cara kita menguruskan diri. 

Emma Maemmbong duta Maixara


Shasha pon pilih Maixara..Anda bila lagi?



Antara kelebihan Maixara

Jika berminat boleh order Maixara Miracle Essence sekarang. Harga murah dan berpatutan. SMS/Whatsapp 01126006118 (kemey).



Maixara Miracle Essence RM 100



28 June 2014

Projek Taja Mereka



Ramadhan Al-Mubarak..

Bulan Ramadhan adalah bulan di mana manusia berlumba-lumba untuk beramal kerana fadhilatnya amat besar serta terkandung 1001 kelebihan.Ramadhan pon setahun sekali maka marilah kita berkejar-kejar ke arah kebaikan.This is the time my friends!!

Ingatlah,tidak semua dalam kalangan kita yg hidup senang & gembira.Masih ada di luar sana yg memerlukan bantuan dan perhatian kita.Jika sekarang kita diberi sedikit kesenangan,apa salahnya jika kita berkongsi kesenangan itu.

So di kesempatan ini penconteng ruang nak share satu program anjuran KINDNESS.Program ini diadakan untuk menaja mereka yg kurang berkemampuan sambil berbuka bersama.Kalau korang ade masa terluang dan berminat untuk mengetahui lebih lanjut bole click SINI






Salam Ramadhan 2014



Selamat menyambut bulan Ramadhan kepada semua Muslimin & Muslimat.
Bulan Ramadhan bulan barakah. Tahun ni tahun pertama aq berpuasa sebagai seorang yg
berkerjaya. Semoga pada Ramadhan tahun ini kita dapat melaksanakan ibadah yg lebih baik dari sebelumnya =)


p/s : Banner raya dah digantung sebulan sebelum Ramadhan di mana2 kedai.Susah nak jumpa yg gantung banner Ramadhan.

13 June 2014

Minum air lumut


My disgusting day..

Hari tu aq bangun macam biasa.Bersiap untuk ke office.Sesampai aq di office tekak rasa dahaga laen macam.Segera aq capai botol 100plus yg berisi air kosong.Seteguk..2 teguk..3 teguk..aq rase air tu macam tak sedap.Dek kerana terlalu dahaga aq minum kasi habis tanpa mempeduli sedap ke tak sedap.

Ohh...nikmat rasa dapat minum.Aq pon terus ke pantry untuk penuhkan kembali botol air yg udah koshong.Sambil berjalan riang dan bermain-main dengan botol aq ternampak sesuatu yg colour hijau.Mau dibuang ngak boleh di dalam duduknya.Dari situ aq dah tau benda tu adalah LUMUT!!
Ohh..patut la tak sedap..

Memang patut pon air tu berlumut sebab aq da seminggu tak masuk office.Dahaga punya pasal air lumut pon aq bantai dengan selamber.Nasihat ku untukmu,jangan lah simpan air lama2 dalam botol.Kalau nak minum tengok dulu air tu bersih ke tak.Jangan jadik macam aq ni haa..

Sedikit info:

1. Jangan menggunakan botol plastik terlalu lama kerana plastik mengandungi bahan kimia yang boleh menyebabkan cancer.
2. Jangan simpan air kosong (dalam botol plastik) terlalu lama di dalam kereta.Hawa panas dari kereta akan memanaskan bahan kimia di dalam plastik dan boleh menyebabkan breast cancer.
3. Anda boleh mengetahui bahan asas bagi sesuatu bekas plastik dengan melihat simbol/kod yang tertera di bawah bekas plastik tersebut.



PET/PETE (polyethylene terephthalate) biasanya terdapat pada botol minuman.Botol dengan simbol ini disyorkan hanya untuk sekali guna sahaja.Dilarang mengisi air panas kerana ia mengakibatkan lapisan polimer mencair.


HDPE (high density polyethylene) biasanya terdapat pada botol shampoo,sabun basuh,kosmetik dan permainan kanak-kanak seperti anak patung.Lebih selamat kerana kemampuannya mencegah tindak balas kimia.Lebih kuat,keras dan tahan terhadap suhu tinggi.Walaubagaimanapun anda tetap perlu berhati-hati kerana tindak balas kimia mampu meningkat mengikut masa.


PVC (polyvinyl chloride) biasanya terdapat pada pembungkus (cling wrap), wayar dan paip.Bahaya untuk kesihatan ginjal,hati serta menyebabkan penurunan berat badan.


LDPE (low density polyethylene) biasa digunakan sebagai tempat makanan dan botol yang lembik.Kuat dan fleksibel serta selamat digunakan sebagai bekas makanan kerana ia sukar bertindak balas secara kimia dengan makanan di dalamnya.


PP (polypropylene) pilihan terbaik untuk bahan plastik terutama untuk makanan dan minuman.


PS (polystyrene) biasa digunakan untuk bekas makanan styrofoam.Berbahaya untuk kesihatan otak dan sistem saraf.


OTHER - polystyrene terdapat pada peralatan rumah,alat-alat elektronik dan botol susu bayi.Boleh merosakkan sistem hormon dan mengganggu sistem imuniti badan.Memiliki ketahanan yang tinggi dan tahan suhu.

12 June 2014

Jualan murah Maixara,Aurawhite,K-Colly,Dnars skincare & Royal slim lishuo magic



MAIXARA,AURAWHITE,DNARS SKINCARE,ROYAL SLIM LISHUO MAGIC,K-COLLY SWEET 17

Kesihatan adalah salah satu perkara penting dalam kehidupan.This is the reason why many health products are produced.The problem is,terlalu banyak product sehinggakan kita tak tau nak pakai yang mana satu.So here penconteng ruang nak recommend a few products yg selamat dan berkesan.

Korang bole search & review user testimoni dan feedback dari customer yang menggunakan product seperti di atas.Untuk Aurawhite,penconteng ruang sendiri telah menggunakannya.Nak masuk 2 bulan da.Later penconteng ruang will update testimoni=)

To order kindly whatsapp me 01126006118 (kemey).Don't worry product is 100% original.Jom nampak cantik dan langsing semasa menyambut aidil fitri tahun ni.Masih belom terlambat untuk mula =D

9 June 2014

Pemenang Segmen Preloved by Kokoclothes

Holllaaaa!!!

Alhamdulillah..hari ni ade sedikit masa terluang untuk manage my blog mucuk-mucuk nih. Actually, aq telah mengalami penyakit pening-pening. Pening disebabkan tak tahu nak pilih yg mane satu. Semua banner cantek-cantek banget hahaha..By the way, thank you very much for your effort to create the most creative banner. Very supportive la korang wiiiieeee~~~

Kepada yg berjaya, tahniah diucapkan. Kepada yg kurang bernasib baek jgn bersedih. Banyak lagi segmen dan giveaway yg menawarkan hadiah menarik. Never give up=)

So here I wanna announce the winners!! The three lucky winners are:

http://sitracey.blogspot.com/2014/05/segmen-preloved-by-kokoclothes.html

http://aisyasakura.blogspot.com/2014/05/segmen-preloved-by-kokoclothes.html

http://najahmustapa.blogspot.com/2014/04/segmen-preloved-by-kokoclothes.html


Jangan lupa follow kami di instagram dan fb page. Tak lama lagi kami akan update koleksi baju raya terkini yang cantek2 & stailista untuk aidil fitri tahun ini. Semua harga murah-murah & mampu milik!!

Instagram & fb page : kokoclothes



26 May 2014

Oat Choco Murah!!



LELONG!!LELONG!!LELONG!!
Hari ni saya nak habiskan stock Oat Choco.Tinggal 6 bungkus je lagi.So sape cepat dia dapat =)
1 pack Oat Choco mengandungi 36 packets.Harga RM 10.

Untuk info lanjut boleh whatsapp saya   011-26006118

Terima kasih banyak2 kepada peserta yang sudi menyertai segmen saya.Sokongan dari anda amat saya hargai.Jangan risau..saya akan membuat kunjungan balas.Izinkan saya settle kan hal2 duniawi dulu hehe..
Kepada yang nak join korang ade masa lagi.Segmen tamat pada 28 May 2014  =)



22 May 2014

Segmen : Cari followers Mei




Jom Jom Jom join segmen Suriana!!
Don't waste your time by clicking HERE

Selamat berkenalan to everybody =D


21 May 2014

Ape benda yang pertama kali?




Pertama kali a.k.a first time..

Semua orang pernah merasai dan memahami perasaan,keadaan & situasi ketika itu. Of course la kita rasa EXCITED!! Yela...pertama kali la kate kan..


Aq ingin berkongsi perkara-perkara yang first time bagi aq hehe..Tak kesah la orang nak kata aq jakon ke ape, yang penting I'm happy to feel it hehehehe...

1. First time tengok wayang - darjah 4
2. First time guna pendrive - form 4
3. First time makan Mcdonald - darjah 2
4. First time makan KFC - tadika
5. First time makan Pizza Hut - darjah 5
6. First time beli pendrive - mase matrik
7. First time blajar guna laptop (kawan punye) - mase matrik
8. First time beli laptop - 21 tahun
9. First time bawak motor dengan lancar - form 3
10. First time beli smartphone - 22 tahun
11. First time beli phone canggih beb - mase matrik
12. First time buat email - form 5
13. First time merasa menang medal - 20 tahun
14. and many more hehe..

Sekadar untuk berkongsi.Nampak tak aq ingat waktu-waktu itu..punya la memori terindah hehehe..
Ape yang first time bagi korang?Meh la kongsi =D

17 May 2014

The liebster award




Dok sibuk baca entry orang laen last2 aq terkena tag jugak oleh Si Cumel ni
Nasib baek soalan simple hehehe..
Berikut adalah syarat-syarat yg mesti dibaca oleh mangsa seterusnya hehe..

1 - mention the person who nominated you with a link to their blog.
2 - answer the 11 question asked.
3 - nominate 11 others bloggers.
4 - create 11 of your own questions for them to answer
5 - notify your nominate.

Apo laie ekau tunggu-tunggu haa..poie la jawab soklan tuh!

1. sejak bila buat blog?
Sejak aq daftar di blogger.com

2. dah berapa lama dalam dunia blogging ni?
3 tahun

3. apa nama timangan awak masa kecil?
Debab

4. apa impian awak yang belum tercapai?
Banyakkkk..one of them - bantu kehidupan yg memerlukan bantuan

5. negara mana yang awak nak travel?
Kalau diizinkan nak travel semua negara kecuali Malaysia 

6. apa hobi awak pada waktu lapang?
Shopping & bersukan

7. berapa ramai kawan yang dapat daripada aktiviti berblogging ni?
Ramai..berkenalan dalam dunia maya je

8. apa yang awak harapkan daripada berblogging ni?
Harapan..harapan menjadi layu..ingin ku bahgia bersama..menjadi kenangan..memburu impian masa kita slamanya..

9. apa kenangan paling manis dalam hidup awak?
Membahagiakan org lain

10. suka layan cerita hindustan tak? suka hero mana?
Tak minat

11. apa pandangan awak mengenai blog saya?
Blog awak bersih,simple and background putih je tak pening.Senang nak membaca=)



.............................................

Soalan saya:
1. Masih bekerja atau pelajar?
2. Suka hidup single atau couple(ade bf/gf)?
3. Apa nama akaun facebook dan instagram?
4. Sifat seseorang yang tak disukai yang pernah anda hadapi? 
5. Pernah jumpa hantu?
6. Pernah kena tipu oleh penipuan yang tak dapat dilupakan?
7. Takut tak dengan ulat sampah or maggots?
8. Anda suka tinggal di bandar atau kampung?
9. Anda pernah diminati oleh peminat misteri?
10. Apa pendapat anda tentang peristiwa MH370 yang senyap begitu saje?
11. Suke tak jawab soalan saya?

Mangsa tag:
http://lulu-pages.blogspot.com/
http://syiralokman.blogspot.com/
http://adnan-daughter.blogspot.com/
http://anisa-mylife.blogspot.com/
http://kehidupangadiskecik.blogspot.com/
http://aswanazmy.blogspot.com/
http://tieysmilez.blogspot.com/
http://duniazumal.blogspot.com/
http://myra-aida.blogspot.com/
http://www.erazfadli.com/
http://coratcoretsibudaktembam.blogspot.com/


SEGMEN : BLOGLIST MAY-JUN 2014 BY YONG




I love to share my story.I'm writing here just for fun,not to commercialize.
For me,blog is a place to express something that others don't know 
about us and also the lesson learn.I am happy to be a blogger since 2011 even sometimes
I left this blog empty =)

Don't miss to join this segment!!You can CLICK now =D

16 May 2014

Kisah di Hari Guru

First of all I would like to wish "Selamat Hari Guru" to all teachers,trainers,lecturers & tutors especially those who have taught me.I will never know maths,sciences,history and many things that I can't understand without your guide.I may not say this always but you are always in my prayers.Thank you!!


Dulu dan kini, Hari Guru tetap diraikan dengan pelbagai acara. Kalau aq dulu,saat yang ditunggu-tunggu adalah pemberian hadiah kepada cikgu. Seminggu sebelum Hari Guru aq dah cari hadiah dan pilih cikgu yang aq mahu hadiahkan.Cikgu yang baik,best,comel & sporting mesti dapat banyak hadiah. Aq masih ingat ada seorang cikgu yang tak cukup tangan nak pegang hadiah.Banyak sangat!!

Tapi saat yang aq tunggu-tunggu itulah saat yang sedih bagi aq.Aq tak mampu nak beli hadiah cikgu.Ibu pun tak mampu beri duit untuk aq beli hadiah cikgu.Bila aq datang sekolah,ramai kawan-kawan yang siap-siap letak hadiah atas meja tunjuk masing-masing punya.Tipu la kalau aq tak cemburu.Tapi apa boleh buat..aq tetap bersyukur sebab aq memahami kesusahan keluarga aq dan tidak memaksa-maksa mereka bagi duit untuk aq beli hadiah cikgu.

Dan tiba lagi Hari Guru di tahun berikutnya.Kali ini aq tak menyerah kalah.Aq pon nak bawa hadiah untuk cikgu!Seminggu sebelum Hari Guru aq da geledah seluruh rumah.Tak cukup rumah aq,aq geledah pula rumah nenek aq.Tujuannya untuk cari barangan yang boleh aq jadikan hadiah.Cara begini lebih jimat.Aq tak susahkan ibu dan ayah.Yang penting aq bagi hadiah pada cikgu!

Bila sampai sekolah,macam biasa kawan-kawan aq tunjuk hadiah masing-masing.Aq pula cuma letak dalam kocek.Aq malu sebab hadiah tak bersampul.Sampai saat yang dinanti-nanti,aq berat hati nak bagi cikgu hadiah.Aq takut cikgu tak nak hadiah aq.Hadiah aq bukan dibeli di kedai.Hadiah aq takde sampul.Aq buat keputusan untuk pergi bilik guru bagi hadiah cikgu.Di situ tak ramai yang nampak.Aq pergi dekat-dekat dengan meja cikgu.Aq ucap Selamat Hari Guru sambil mengeluarkan hadiah dari kocek.Cikgu tersenyum dan mengucapkan terima kasih.Aq terharu cikgu terima hadiah aq!

...........................................

Sampai sekarang aq tak pernah menyesal tak dapat bagi hadiah yang mahal-mahal, sebab cikgu tak pandang hadiah, dia cuma pandang "penghargaan".



.......................................................



Kepada adik-adik yang masih bersekolah,ingat lah jasa guru sebagai pendidik.Hadiah tak penting,yang penting "penghargaan" adik-adik terhadap pengorbanan mereka sebagai pendidik."Penghargaan" itu adalah kejayaan adik-adik menjadi seorang insan yang berguna  =)



SAMBUTAN HARI GURU DI :

India = 5 Sept
Pakistan = 5 Oct
China = 10 Sept
Germany = 5 Oct
Sri lanka = 6 Oct
Malaysia = 16 May
New zealand = 29 Oct
Brazil = 15 Oct

25 April 2014

Segmen : Preloved by kokoclothes



-CONTOH BANNER-


Hai blogger-blogger sekalian ^^

Kokoclothes merupakan kedai online yang menjual pelbagai jenis pakaian & kasut preloved,bundle & baru. Segmen : Preloved by kokoclothes ini diadakan bagi mempromosikan kedai online yang baru bertapak ini =)

Dengan ini penconteng ruang mengisytiharkan, Segmen : Preloved by kokoclothes bermula hari ini (28/4/2014) sehingga (28/5/2014). 3 orang peserta bertuah akan menerima barangan preloved khas dari kokoclothes  =)

Rules & Regulations :

1. Follow blog penconteng ruang yang gempak ni.
2. Follow instagram : kokoclothes dan like page kokoclothes di facebook.
3. Create satu banner yang paling kreatif dan link ke blog ni. Banner korang mestilah mengandungi tajuk "Segmen : Preloved by kokoclothes" (contoh seperti banner di atas). Ni laen dari yang laen. Slalunye segmen dah ade banner. Kali ni korang kena buat sendiri heheheh
4. Tinggalkan URL entry anda di ruangan komen.
5. Pemenang akan dipilih berdasarkan banner yang paling kreatif.


As simple as that. Jom ramai-ramai support kokoclothes. Good luck semua =D






24 April 2014

Aq suke segmen : Blogwalking by DayangDeno





Yeahhh..segmen lagi!!
Sape berminat tak payah fikir panjang, klik je banner hehe..

22 April 2014

Segmen 12 jam Bloglist #8 mialiana.com


Pencarian bloglist bagi bulan Mei dan Jun 2014 di Mialiana.com bermula pada hari ini, 22 April 2014, iaitu tepat jam 11.15 pagi sehingga 11.15 malam nanti. Semua dijemput join.

Syarat-syaratnya :
  1. Follow blog Mialiana.com, Add To Circle Google+ Mia Liana dan Like Fanpage Mialiana.com
  2. Buat entri bertajuk Segmen 12 Jam Bloglist #8 Mialiana.com
  3. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
  4. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen INI
Senang dan mudah bukan?

12 blog yang bertuah akan dipilih oleh random.org dan kepada yang terpilih nanti diminta agar memasukkan blog Mialiana.com ke dalam bloglist mereka juga. Keputusan pemenang akan diumumkan pada 30 April 2014.

tunggu apa lagi... jom support Mia Liana ya...

21 April 2014

Preloved items by kokoclothes

Kami menjual preloved/bundle clothing yang MURAH GILE dan BERKUALITI!!

Instagram : kokoclothes

Whatsapp : 01126006118

Postage : RM 6 (peninsular) , RM 8 (Sabah & Sarawak)


CONDITION 100% (tak pernah pakai)
Cotton
FREE SIZE

RM 10

Cotton
FREE SIZE
RM 15

Cotton
SIZE L
RM 10

Chiffon with inner lining
FREE SIZE

RM 8

Cotton
SIZE M

RM 5

Voir jeans bokat
SIZE 30
RM 5

Otto skinny jeans
SIZE 29
RM 5

Ladies jersey
SIZE XXL
RM 8

Chiffon with lining
FREE SIZE

RM 10

CONDITION 100%  (x pernah pakai)
FREE SIZE
LYCRA

RM 20