9 October 2015

Percutian ke Lombok 2015


Tahun ini aq merdeka di Lombok. Ketika korang dok sibuk dengan BERSHIT, kami bertiga memenuhi nafsu percutiaan sepuas-puasnya. Aman betol dapat lari dari isu-isu politik bodoh. Tapi sangkaan aq meleset pabila tiba2 muka suci Jibby menghiasi CNN News ketika aq sedang dinner. #Fact 1: Korang tak dapat lari dari Jibby even you're flying oversea. Baiklah, proceed to this entry. Entry aq tidak lah seberapa dan aktiviti kami sepanjang di sana tidak lah hebat sangat. Tapi aq harap perkongsian ini dapat bantu korang, cikit2 pon jadi le..

Oh ya, kami collect duet sorang 1.5 juta IDR for supir, xtvt & makan. Hotel kami collect sorang 300MYR. Perbelanjaan selain yang disebutkan adalah sdn bhd.


PERHATIAN!!TRIP KAMI BUKANLAH TRIP BUDGET, TRIP KAMI ADALAH TRIP HENTAM JE APE YANG ADA!



Day 1 (30/8/2015)

Ketibaan kami di Lombok airport disambut dengan meriah oleh pak2 supir yg promote service masing2. #Fact 2: There's variety of transportation e.g pak supir, taxi, bas...pilih ikut budget korang. Kami memilih pak supir. #Fact 3: Korang kene bijak negotiate hingga korang & pak supir putus asa. Berikut adalah program kami:

No
Activities
Remarks
1
Lunch di Restoran Cahaya berdekatan airport
3 nasi lauk extra = 30,000IDR
2
Sade village
/
3
Tanjung Aan Beach
/
4
Batu Payung
Naik boat dari Tanjung Aan Beach = 250,000IDR
5
Seger Beach
Parking = 10,000IDR
6
Mawun Beach
Parking = 10,000IDR
7
Selong Belanak Beach
Parking = 10,000IDR, 3 jagung bakar = 10,000IDR
8
Check in Hotel Puri Rinjani, Kuta Beach
Extra bed = 150,000IDR
9
Dinner di hotel
3 orang = 231,000IDR
10
Supir
400,000IDR
TOTAL
1.101 JUTA IDR


Sade village adalah segalanya tentang Lombok traditional life. #Fact 4: Sini ade jual souvenir & songket tapi mahal, better korang shopping di Mataram.


Bila sampai di Tanjung Aan Beach, our first impression was like WAUUU!!! Biru kehijauan lautnya bisa mengaburi mata mu...


Batu Payung pon tak nak kalah, indah jugak. Kalau nak panjat bukit hati-hati ok, jangan galak sangat.



#Fact 5: Waktu kami di sini panas terik dan kering that's why tiada rumput dan pohon menghijau. Kami hanya singgah sebentar di Mawun Beach & Seger Beach kerana hari hampir senja. #Fact 6: Sini ada makcik-makcik yang jual kain. Kami faham orang Malaysia memang prihatin tapi demi keselamatan jangan lah beli, nescaya korang akan diserbu oleh penjual laen dan dipaksa untuk membeli.



Dapat tengok sunset di Selong Belanak Beach. #Fact 7: Beli lah jagung bakar di sini, rasa jagung bakar yang tak pernah jumpa di Malaysia.


Malam pertama kami di Hotel Puri Rinjani, Kuta Beach. #Fact 8: Jalan ke Kuta ni memang jalan kampung pedalaman dan malam di sini mati tak meriah, tapi aq suka sebab tenang. Malam tu aq berkubang di swimming pool.



Day 2 (31/8/2015)


No
Activities
Remarks
1
Breakfast di hotel and check out
/
2
Tanjung Ringgit
/
3
Pink beach
Parking = 10k IDR, Snorkeling 3 orang = 425k IDR
4
Benang Kelambu & Benang Setokel Waterfall
Tour guide = 390k IDR
5
Shopping souvenir di Mataram
(Duet poket)
6
Dinner di Restoran Lesehan Taliwang Irama
3 orang = 214.5k IDR
7
Check in di Hotel Green Asri
/
8
Supir for today
750k IDR
TOTAL
1.7895 JUTA IDR

#Fact 9: Lombok mengalami musim hujan pada hujung tahun, panas yg amat2 terik pada awal tahun dan waktu yg cun untuk melancong ke sini sekitar bulan June ke atas.

Nice view..singgah jap amek gambar
Tanjung Ringgit dan Pink Beach adalah 2 lokasi yang berbeza dan saling berjauhan. Macam biasa, jalan kampung serta dihiasi dengan ladang tembakau yang menghijau di kiri dan kanan jalan. #Fact 10: Dari Kuta Beach ke Tanjung Ringgit ambil masa 2 jam dengan jalan berbatu bikin kepala pusing, but really really worth it.



Di Pink Beach korang nak snorkeling pon boleh tak nak pon takpe. #Fact 11: Not recommended, cantek lagi coral kat Terengganu. Local people cakap snorkeling best kat Gili Nanggu.


Inilah empunya angkara pantai jadi pink

Seterusnya ke waterfall pulak. Kali ini perjalanan kami dihiasi dengan sawah padi. Di waterfall, korang boleh hire tour guide dan menaiki motor untuk ke Benang Kelambu waterfall. #Fact 12: Kalau masih muda dan bertenaga, baek korang jalan kaki daripada membazir, aq serius.

Benang Kelambu Waterfall


Benang Setokel Waterfall
Mataram terletak dalam Bandar Senggigi dan merupakan pusat bandar. Bandarnya kecik je dan sedang membangun. Kat sini lah pelancong beli souvenir, songket dan kaen tenun. #Fact 13: Harga kain songket 2m + selendang songket serendah 30MYR, Tshirt Lombok serendah 25MYR, kaen tenun serendah 18MYR per meter.

Bandar Senggigi
Kami dinner menu famous di Lombok which is ayam teliwang. #Fact 14: Kat restoran ni korang bole request ayam teliwang biasa/sederhana/pedas, jangan pilih pedas nescaya korang akan menyesal. After dinner kitorang check in di Hotel Green Asri, Senggigi.



Day 3 (1/9/2015)

Pagi-pagi bangun tidur macam biasa berkubang kat swimming pool. #Fact 15: Local people and hotel staffs kat Lombok ni sangat friendly dan layanan yang diberi memuaskan, lebih-lebih lagi dengan Malaysian. Aq tak tengok sinetron so aq tak fasih bahasa indonesia. Bila bercakap aq rase macam bunyik loghat Sabah. Dari situ diorang boleh tau aq orang Malaysia, kantoi...

No
Activities
Remarks
1
Breakfast di hotel
/
2
Hair spa
(Duet Poket)
3
Check out
/
4
Senggigi Beach view
Pak supir stop kat bukit tengok view Senggigi Beach
5
Nipah & Malimbu Hill
Singgah jap amek gambar
6
Jetty Tanjung Nara
Naek speed boat ke Gili Trawangan = 350k IDR
7
Supir
150k IDR
8
Gili Trawangan
Naek cidomo dari jetty ke hotel = 100k IDR
9
Check in Ombak Sunset
/
10
Round satu Pulau
Sewa 2 basikal untuk sehari = 120k IDR
11
Dinner di Gerai Bakso
3 mangkuk bakso = 75k IDR, satay 10 cucuk = 25k IDR
12
Spa
(Duet Poket)
TOTAL
820k IDR

After breakfast sempat lagi pergi salon kat sebelah hotel, jalan kaki je. Aq pilih pakej hair spa (treatment+massage+wash&blow = 60k IDR). Murah kau, siap boleh pilih brand treatment cream yang kita nak. Salon dia biasa je tapi ade aq kesah, asalkan murah.

So for this day kitorang amek supir laen sebab ia sedikit murah. Pak supir ni pick up kitorang kat hotel and drop kat Jetty Tanjung Nara. Jetty Tanjung Nara adalah jetty yang menyediakan private speed boat service. Sepanjang perjalanan ke jetty kitorang singgah beberapa tempat.

Senggigi Beach
View from Nipah

Jetty Tanjung Nara
Untuk ke Gili Trawangan banyak caranya. Kalau nak murah sila ke Bangsal naek public boat. Disebabkan salah sorang dari member kami tak dapat menbendung mabuk laut, kami pon naek private speed boat. Private hokayyyy, melayang-layang duet.

Maka tibalah kami di Gili Trawangan dan cidomo dah menunggu nak angkut 3 orang tuan puteri.

Check in, rehat-rehat jap and then sebelah petang kitorang sewa basikal untuk mengelilingi pulau. #Fact 16: Hotel Villa Ombak betol2 depan jetty, Hotel Ombak Sunset jauh skit ke sebelah belakang pulau. Hotel bajet yg aq tak jumpa dalam google pon banyak kat sini.



Kitorang beli Gili Gelato as recommended by travellers, 2 scoops 30k IDR. Sedap hingga menjilat-jilat. Banyak cawangan kedainya tak payah risau kalau terlajak. And then kitorang round art market (macam pasar malam), aq beli jus alpukat 15,000 IDR. Selesai dinner kitorang gi spa memanjakan diri yang terabai ni. Aq pilih aloe vera facial+back & shoulder massage = 250,000IDR. Aq usha semua pakej yang ade, kalau compare with Thailand sini mahal cikit. Ada jugak kedai yang menawarkan massage tepi pantai.








Dan kami pulang ke hotel, aq pulak lepak kat swimming pool sorang2 layan perasaan.


Day 4 (2/9/2015)

No
Activities
Remarks
1
Lunch ayam teliwang
382,361 IDR
2
Round pulau, amek gambar & tengok sunset
/
3
Return basikal
/
4
Melepak kat swimming pool
/
TOTAL
382, 361 IDR

Pagi-pagi bangun breakfast kat bilik. Pastu pergi berkubang kat swimming pool, kita da bayar rugi kalau tak menggunakannya. Then balik hotel, siap-siap untuk round pulau sekali lagi. Asal nampak je spot yang cantik, kitorang singgah amek gambar. Lunch pada hari ini agak mahal sebab kedai tu gempak kot, entah la. Tapi best makan bersebelahan dengan pantai.










Kau ingat senang amek gambar, kene beratur tau
Malam tu kitorang just melepak di swimming pool.


Day 5 (3/9/2015)

No
Activities
Remarks
1
Check out
/
2
Beli CD gambar + free gift
280k IDR (Share duet)
3
Menuju ke jetty
Naek cidomo = 100k IDR
4
Menuju ke Bangsal
Naek public speed boat = 85k IDR(per person)
5
Lunch di Restoran Hijau
(Duet poket)
6
Pura Batu Bolong
/
7
Shopping souvenir di Mataram
(Duet poket)
8
Supir
350k IDR
TOTAL
815k IDR

Bangun pagi kitorang siap2 untuk check out. Sempat lagi singgah di ayunan Ombak Sunset and suruh photographer amek gambar. Kami tak berniat pon nak beli tapi biasa la kan, gegurl ni memang pantang tengok benda cantek. Kitorang share duet beli CD (terkandung semua gambar) + free gift. Then kitorang menuju ke jetty beli tiket public speed boat, 1 trip dalam 20 penumpang. Supir yang sama menanti kami di Bangsal. #Fact 17: Tiba di bangsal sila angkut beg sendiri sebab ade satu pakcik ni aq ingatkan tukang angkat barang, rupanya amek kesempatan nak pow aq.

Pak supir bawa kitorang lunch dan singgah di Pura Batu Bolong. Nak masuk kena derma dulu. #Fact 18: Gegurl yang period tak boleh masuk. Sebelum masuk kena ikat ribbon pink kat pinggang, untuk elak roh jahat katanya. Pura Batu Bolong ni tempat orang beragama Hindu bakar mayat. Di dalamnya terdapat makam puteri Bali yang pernah menjajah Lombok satu ketika dulu.




Dan kami shopping buat kali terakhir.



Maka berakhirlah trip kami ke Lombok. Ini je yang dapat aq share and hopefully ade point yang berguna supaya masa yang korang gunakan untuk baca blog ni tak sia-sia hehe...

#Fact19: Personally, aq spend 1400MYR keseluruhannya.

Kalau ade soalan boleh tanya, jangan segan-segan. Facebook: Cik Kemey & Instagram: cikkemey.

Thank you ;)

#Fact 20: Muka aq hitam legam dan kulit ada dua ton secara tiba2.