30 March 2014

Fenomena MH370

Assalamualaikum, Almost 2 months tak jenguk blog...

Kesibukan duniawi menghalang aq untuk menulis. Hopefully you all sihat sejahtera hendaknya.


Incident pesawat MAS MH370 telah memeranjatkan seluruh rakyat Malaysia yang selama ini hanya melihat kejadian seperti ini berlaku di luar negara. Dan tahun 2014 telah tertulis bahawa Pesawat milik MAS yang membawa 239 penumpang menuju ke Beijing hilang. Maka bermula lah satu fenomena, bukan fenomena alam tetapi fenomena media, media dan media.

Recently, aq ade hadir ke satu interview bagi Program Pascasiswazah MARA. Peruntukan masa yang tak berapa nak cukup membuatkan aq kekurangan self preparation. Tapi sempat lah jugak terjah blog-blog nak cari soalan bocor hehe..Tapi bila baca blog diorang membuatkan aq takut. Takut la sebab a bit tough jugak interview MARA ni. On that day, aq siap-siap dengan notes, memorize the CEO of MARA and some info about the chosen university. The rest aq berdoa dan berserah padaNYA.

And finally, tiba saat yang dinanti-nanti. Nervous beb menunggu soalan mencabar from the interviewer. But then the unexpected thing happened. The question is not relate at all. It is about MH370. Nampak tak fenomenanya. Dan aq mampu menarik nafas lega kerana aq memang mengikuti kisah luaran dan dalaman incident ni. Aq tidak menganggap ianya mudah but at least we have and we know the answer. It's all about opinion not memorizing, tu yang aq suka. Boleh dikatakan 40% soalan adalah berkaitan dengan MH370.

Overall the interviewers memang sporting and we don't feel the stressful. Hopefully, aq berjaya mendapat tempat. Aq akan ceritakan tentang interview session in the next post. Have a nice day =)




P/S: Everybody stands with their own opinion and we have rights to voice out. We have the ability to differentiate between the truth and fiction with the power of brain. We are not too stupid to be fooled by the liars. No one can stop us from thinking except The Creator (Allah). Doa and doa for the MH370 passengers.