29 November 2013

Segmen: Aku Blogger Malaysia


Jeng Jeng Jeng!!!

Inilah Segmen Aku Blogger Malaysia =)
Sape-sape nak join silakan, Jangan malu-malu.
As long as you are Malaysian...

Hey dude, are you Malaysian?
If yes, please click HERE

23 November 2013

Industrial Training/ Latihan Industri/ Practical

Hi readers!!

Siape cakap industrial training tak penting? Penting tau & wajib, as a part in completing your bachelor degree or Diploma. Mase ni la kite kene all out..manfaatkan masa, gunakan tenaga untuk belajar dari orang-orang industry. Normally, it takes about 3 to 6 months, depends on your institution. For this entry, aq nak share sikit pengalaman dan panduan especially for undegraduates =)


1.  Survey

First, korang boleh survey company yang bersesuaian atau company yang korang dah target. Company yang bersesuaian here means their services or operations are suit and parallel with your study. Kalau korang marine/maritime students, korang boleh la survey shipping companies ke, shipyards ke, etc..And the crucial is, korang mesti survey awal-awal at least 3 months before practical. Kenapa?? Sebab ramai lagi student dari institutions laen yang tengah kalut nak survey. So kalau tak nak nangis atau menyesal, buat la awal-awal.

2.  Final list and contact

Aq cadangkan korang prepare satu buku khas untuk urusan ini. Nanti senang kalau korang nak semak atau refer balik list of companies yang korang da survey. Bila korang dah ade final list, korang boleh la start contact company tersebut. Firstly, introduce yourself then tanya sama ada mereka menerima practical student atau tidak.

3.  Official letter

Official letter means surat permohonan untuk practical di company yang korang dah contact sebelum ini. Selalunya kerja-kerja menulis surat ini akan dilakukan oleh staff universiti. Korang cuma bagi nama dan alamat company pada staff tersebut. Untuk kerja penghantaran surat, korang boleh hantar sendiri atau di pos oleh staff universiti. Bagi aq, lagi senang korang hantar sendiri by email or post. Aq lebih refer send by email sebab tak payah susah-susah beli sampul surat and tepek setem, EXCEPT, company tersebut suruh kita send by post.

4.  Feedback

Bila dah settle bab surat, korang kena lah follow up and ask their feedback. Follow up tu penting sebab takut diorang terlepas pandang. Tapi jangan lah hari-hari korang call company tu karang tak pasal-pasal kena dapat maki hehe..

5.   Opinion

Jika korang berjaya diterima practical lebih dari satu company, tanya lah pendapat kawan-kawan. Kalau tak puas hati, tanya la pendapat lecturer sebab diorang lebih berpengalaman. Kalau tak puas hati jugak, korang bukak la company sendiri and practical kat situ hehe..



Untuk survey company, korang boleh search dekat Google atau Jobstreet. Kalau masa dah suntuk and korang tak dapat lagi tempat untuk practical, korang boleh mintak tolong lecturer sebab each university has link with industry. Hopefully this can be your guider =)


*This is based on Universiti Malaysia Terengganu (UMT) guidelines. Each institution may has different guidelines. Why Universiti Malaysia Terengganu?? Because I am UMT ex-student...

 

19 November 2013

Me and taxi drivers



Last week hari-hari aq agak messy. Aq kene buat preparation to attend a conference at JB. Die punya gelabah hanya aq dan tuhan je tau. But as usual, aq buat muka cool macam takde apa-apa nak terjadi.
Relax Brader..Brader Rilex..Relax Brader..Brader Relax......

Sepanjang hari itu aq dipertemukan dengan taxi drivers yang petah berkata-kata. Orang politik agaknye. The first driver tak henti-henti cakap pasal tip yang diberi previous customers beliau. Al-maklum la bukan senang nak bersengkang mata pick up passenger pagi-pagi bute sebelum subuh. Bunyi macam die suruh aq hulur tip pon ade jugak. Jangan harap la, aq pon pokai even pakaian smart hehehe...

The second driver plak lancar tuturnya condemn orang-orang Melayu yang tak reti buat kerja. Banyak jugak facts yang disampaikan oleh beliau. Banyak membaca agaknye. Aq cuma bercerita flight engine rosak, dengan tidak semena-mena various issues came up in the "blur" conversation. Aq gelar blur sebab waktu tu otak aq da freeze memikirkan the coming presentation. Tapi kite layan je nanti kesian beliau cakap sorang-sorang hehe..

Lepas semua da settle, fuhhhh...lega tak terkata. Syukur Alhamdulillah semua berjalan lancar. Kali ni aq dipertemukan dengan taxi driver yang pendiam. Oleh itu, boleh la aq enjoy dengan pemandangan negeri tempat tumpah darahku as to celebrate the thing that was done well. Thanks to all taxi drivers in this story sebab hantar aq ke destinasi dengan selamat. This is what we looking for, RESPONSIBLE.

Sampai je rumah, ape lagi.....Kroh..Kroh..Kroh..

6 November 2013

Activities for relaxing your mind

Stress!!
Biase la tu..

Problems!!
Just facing them. Kalau takde problem bukan kehidupan lah namanye..

How to deal with these two...Lari dari masalah?? Tak payah buat penat je. At the end of the day, korang akan hadapi balik masalah yang korang elak tu. So for today aq nak share beberapa aktiviti untuk bagi korang relax & lupakan masalah korang for a while. Finding a solution needs some ideas and inspirations. Kalau kita relax, tenang barulah ilham boleh datang..

1.  Fresh air

Jangan terlalu memikirkan masalah. It's good enough to alert ourselves that we have something to deal with. Janganlah korang down sampai tak nak keluar tengok dunia. Bernafas dengan udara segar adalah salah satu natural ways untuk bagi otak relax. Korang tarik nafas dalam-dalam, tahan selama 3 saat then istighfar sebanyak 3 kali. Then breathing out slowly.

2.  Green nature

 Mase kecik-kecik dulu ayah aq ajar, bangun je dari tidur terus tengok pokok-pokok hijau. Beliau cakap ini exercise untuk mata. Korang try luaskan pandangan korang dengan melihat tumbuhan hijau yang paling jauh. Cara ni pon boleh buat kita tenang. Love natures, feel the natures =)



3.  Holiday

Demand punye kuceng..Ok let's go for fun =) Korang boleh plan pergi bercuti dengan family ke member ke dengan jiran ke, suke hati korang la. But make sure cuti korang dah approved by boss. Kang tak pasal-pasal tambah lagi masalah. Apply cuti lama-lama skit. Kalau boss tak bagi cuti gi ajak die skali hehe..

4.  New things

Aq suka try benda baru. Bagi aq bila kita memupuk minat towards something, kita akan beralih focus. Selalunya aq suka mencuba dalam bab makanan. Selain makanan aq akan cari sesuatu barang atau produk baru yang bole aq cuba. Tak kesah la ape-ape yang penting ade minat nak cuba.

5.  Treat yourself

Kalau ade mase korang boleh pergi ke spa yang berdekatan untuk try package diorang. Jom la skali skala manjakan diri dengan sentuhan dan urutan awek-awek spa yang expert ni. Best seyh kene urut, hilang semua stress. Tambah-tambah lagi environment spa yang tenang..perghhhh mengantoknye. Next entry aq akan list out spa-spa yang boleh dikunjungi. Tengok la kalau ade mase huahuahua...



6.  Cool lotion

Ok la Meoww..meh try yang ni meh, budget skit. Aq ade bace satu magazine tentang ni, then aq try. Best jugak, kenape la tak pernah terfikir hehe. Korang ambil lotion korang, tak kesah la brand ape asalkan lotion, then keep it in fridge. After half an hour korang ambil lotion tu and apply to your body. Walaupon sejuknya sekejap tapi memuaskan. Must try!!

7.  Lawak collection

Aq suke ketawa. It's a soul therapy. Ketawa buatkan kite tak rasa lonely even we are alone rangers huhu. Bile takde sape-sape yang boleh hiburkan aq, aq akan search video-video lawak kat Youtube.  Macam comey jer..Macam comey jer..Macam comey jer..

























3 November 2013

Segmen #listing Your URL blog

Ni segmen untuk tingkatkan SEO blog korang. Bende SEO tu? Aq pon tak tau haha..
By the way nak join layan diri k HERE

Thanks to blogger What I Like..

Petua Penjagaan Wajah

Amacam..feminin tak entry aq huahuahua...

Tak kesah la aq just nak share dengan korang petua yang berkesan sebab aq dah try sendiri. Alhamdulillah, so far ok je takde pon side effect ke hape. Tapi korang kene sabar & tabah..

1.  Dear pimples, go to hell!


Dulu aq tak percaya petua ni. Tapi selepas adik aq try dan beliau bertukar menjadi hensem, aq terus percaya. Petua ni makcik aq yang ajar adik aq. Senang je, barang pon memang dah ade kat dapur rumah korang kecuali korang tak makan lada hitam hehe..
  • Ambil lada hitam, sikit je tak banyak, then tumbuk hingga halus. Before tumbuk tu basuh la lesung korang tu. Mane la tau mak korang pakai tumbuk cili ke. 
  • Basuh muka dahulu. Lepas basuh jangan lap muka. This to make sure muka korang basah & sejuk sebab lada hitam panas.
  • Sapu & ratakan lada hitam di seluruh wajah, except kawasan mata & bawah mata. Kesian mata korang, nanti pedih.
  • Selepas 15-20 minit, cuci muka bersih-bersih then apply toner to your face. Tak kesah ape brand pon yang penting ade toner untuk kurangkan rasa panas.
Amalkan seminggu sekali. Korang kene sabar dan consistent untuk dapatkan hasil yang baek. Lagi satu tabahkan la hati. Kenape?? Try dulu baru tau hehehe...


2.  My choice: Moisturizer

This is my choice, suke3 =) It's affordable and has a smooth texture. Lepas pakai sejuk je and make your skin supple, fully moisturized. Walaupon nampak macam perfect, this product takde UV protection. So kalau nak keluar rumah korang kene la pakai sunblock. Biasanye aq pakai moisturizer ni sebelum tidur. That is the best sebab waktu tidur la your skin cells work to replace the dead one.

3.  Jom improve our skin tones

Ini adalah product multi vitamin untuk cerahkan kulit. Temujanji??
Aq memang dilahirkan gelap. Semakin besar semakin aq gelap sebab aq aktif dalam sports. As a solution, aq pilih product ni. Memang berkesan but take note, semua whitening products boleh mengeringkan kulit. Itulah gunanye pakai moisturizer..

.................................................

Selamat mencuba =)















2 November 2013

Aku, Ayah & Cita-cita

Ayah aq seorang yang pendiam. Beliau jarang nak bercerita melainkan ade something yang buat beliau nak bercerita atau time family berkumpul ramai-ramai. That's why aq macam "Ek eleh perlu ke??" kalau tengok bebudak tak bole tido kalau takde bed time story. Aq dulu bole je lena without story bagai ni sampai kencing atas tilam...lena katanyee hahaha =)

Alhamdulillah...last two weeks aq telah bergelar seorang graduan. Since it was my first time, dia punya excited tu memang menggigil la. Bukannye ape, excited sebab benda yang dah lama ditunggu-tunggu. Before this convo maen-maen je time tadika and form 5. Dan yang paling aq excited, mak bapak aq dapat tengok anak diorang berjaya =)

Balik je rumah aq tengok transcript. Ayah aq datang duduk sebelah aq. Beliau tengok subject and beliau tanya each one of them. Aq tau beliau happy, aq tau beliau excited tengok transcript. Sebab satu mase dulu beliau pernah cakap, beliau tak kesampaian nak masuk universiti. Aq masih ingat, registration day at Universiti Malaysia Terengganu. Bila sampai je ayah aq terus cakap...

"Ni lah tempat ayah tak dapat masuk dulu. Ayong beruntung..."

Dan hari tu aq tau aq tak excited keseorangan. Aq bahagia sebab buat beliau bahagia...

.................................................

Course yang aq ambil adalah something yang aq tak plan. Time apply pon aq masih samar-samar tentang cita-cita. Tapi aq suka, aq minat even it's unexpected. Tak lama lepas tengok transcript, ayah aq tanya suddenly...

"Ayong tau tak ape cita-cita ayah dulu.."

Aq: "Tak tau...Ape cita-cita ayah?"

Sambil tersenyum..."Dulu ayah dapat interview ALAM Melaka..."

Aq: "Haaaaaaa..!!!" (terkejut + teruja gile tenuk)

Sambil tersenyum lagi..."Mase kat sekolah cikgu tanya cita-cita ayah. Ayah jawab ayah nak belayar, jadi captain.."

Aq: "Haaaaaaaaaaaaaaaa...!!!" (terkejut + teruja lagi, tenuk power of 2)

Sambil relek and muka cool..."Tapi arwah wan (mak beliau) tak bagi sebab risau anak belayar.."

Aq: "Ayah tak pernah cerita ponnnnn!! Bestnye...rugi la ayah tak pegi.."

Suddenly ibu aq menyampuk...

"Kalau ayah pegi tak dapat awak semua.."

Huahuahuahuahua....

Now aq tak hairan kenape aq suka Maritime Technology course. Rupa-rupanya aq warisi minat itu dari ayah . Lagi sekali aq bahagia sebab buat beliau bahagia...


Amacam...Comel tak wa hehehe