10 November 2014

Cerita kekejaman



Amacam tajuk aq, memberi kesan tak pada minda korang untuk menghubungkan sel-sel otak demi peningkatan DHA? Ntah ape-ape..asal iklan susu budak je mesti keluar terms yang macam ni. Bole jadi para marketing executive masa kini suda ketandusan idea. Tapi macam mana laju korang kasi putaq sekali pon susu ibu tetap nombor satu...bukanlah susu ibu lembu.



Aq yakin korang semua mesti perasan kan bahawa kekejaman bole dijumpa di mana-mana. Kadang-kadang tempat yang kita tak expect pon bole wujud kekejaman. Contohnya bila rasa tak tahan nak terkencing cepat-cepat cari toilet. Bila jumpa je terus membuang apa yang patut sambil menarik nafas lega. Bila tiba time nak cuci tengok-tengok paip takde kepala. Sungguh shit kekejaman vandalism ni. Itu belum cerita pasal berak lagi. Arini aq nak cerita pasal kekejaman yang berlaku dalam hidupan ini hari. Kalau kekejaman dari segi jenayah, perang dan yang bersekongkol dengannya da biasa dikupas. So sekarang aq nak kupas pasal isu semasa. Lepas ni aq nak kupas oren sunkist plak nak buat jus.

Bila aq tengok video buli yang jadi viral kat facebook aq rasa pelik. Kenapa time kapala taiko dok sibuk belasah budak mesti ada sorang macai yang tukang record?? Diorang nak buat apa record? Nak kata untuk dijadikan pemuas nafsu tak logik sebab bukannya video porno pon. Ke diorang menyimpan hasrat untuk bergelar artis cyber fofular?? Disebabkan diorang takde bakat menyanyi macam Najwa Latif, so diorang try and error melalui kaedah boxing, muay thai dan wrestling untuk di"upload". Ataupun diorang sebenarnya nak mengharumkan nama sekolah. Ye la, sekolah tak pernah masuk tibi, so diorang sebagai pelajar harapan berhempas pulas la untuk menaikkan rating. Haha..macam bangang..


Harga minyak naik disaat harga minyak dunia tak naik. Yang ni satu kekejaman yang aq musykil. Kenapa harga minyak kat Malaysia harus naik? Minyak kat Malaysia ni dari spesis laen ke ataupon digali dari planet laen? Setahu aq minyak berasal dari tempat yang sama iaitu under seabed. Cuma yang bezanya ialah penjenamaan seperti Petronas, Mobil, Petron dan kawan-kawannya. Lagi satu kenapa tak naikkan harga minyak sekaligus. Kalau sekaligus kan senang tak la kena maki banyak kali. Dengar-dengar tahun depan harga minyak nak naik lagi. Tak tau la betol ke tak jangan tanya aq. Kalau betol-betol naik korang nak buat apa? Mesti la mampu maki je bukannya korang bole buat ape pon kan..


Orang Malaysia ni sensitif. Kena bantai sikit da kecik hati. Kalau taknak kena bantai kenapa mengamalkan dasar demokrasi berparlimen di mana rakyat bebas bantai-membantai atau erti kata laen bebas bersuara? Kita pon sejak di sekolah lagi telah dididik untuk menegur kesilapan orang lain. Takkan la nak menghalalkan je bila si Abu baling kerusi kat kepala si Mutusami walhal sikap seperti itu macam haram. Bila seorang mahasiswa bersuara satu Putrajaya da bergegar. Buat ape nak gegar sangat kalau apa yang beliau lontarkan tu tak mengena. Aq rasa beliau cuma mengaplikasi ilmu yg beliau belajar la. Mana la tau kalau dipupuk otak budak ni silap-silap bole jadi macam otak Mahathir pada masa akan datang. Tak ke macam bangang korang menyesal waktu tu sebab korang buang dia dari university. University pulak bukan yg cap ayam punya, research university what..

Harap takde la sensitive reader kat blog aq yg mahsyur ni. Kalau ade pon pedulik hape aq hehe..Ok la aq nak kupas oren sunkist. Bye2..




Pssttt : Dengar2 JPJ pon da maen kekejaman sekarang. Ramai yg da menyalak kat facebook tu. Haaaa jawab la korang!!!

9 November 2014

Sembang Akademi Fantasia 2014




First of all, tahniah diucapkan pada Firman yang menjadi juara AF2014 malam tadi. Aq suka bha!! Aq suka bha!! Bakat beliau memang layak menjadikan beliau sebagai juara. Tak ramai orang bole bawak lagu Amy Search/Awie Wings dengan baek sekali. Korang pon tak bole kan..Setakat nyanyi jerit-jerit nak lepas tension kat karaoke jamban bole laa. Korang perasan tak orang Tawau da 2 tahun berturut-turut jadi juara AF. Memang tak dinafikan orang2 Sabah memang ramai yg berbakat. Dari bakat menyanyi, melawak hingga la ke sumandak2 yang cantik. Pendek kata semua diorang pegang la.

Jujur cakap aq memang tak minat tengok AF apatah lagi membelanjakan kredit henfon untuk mengundi. Memang tak la. Jadi korang jangan tanya aq ape2 pasal AF. Aq tak minat nak follow sebab suara-suara yg menyanyi mostly suara yg biasa kita dengar kat Malaysia. So far takde lagi peserta AF yg bersuara seperti Rihanna, Celine Dion, Adam Lavinge dan yg sewaktu dengannya. Kalau la semua peserta suara diorang ala2 superstar internationale confirm aq terpacak kat depan TV setiap minggu sampai naik hafal lagu menuju puncak. Silap2 step menari diorang pon aq hafal buat step senam aerobik kat rumah.



Haa ni nak cerita la ni. Slow2 bole tak?? Aq lempang kang!!

Firman ni aq dengar2 dari kawan aq. Semua cakap suara dia sedap. Kalau tanya 10 orang kat situ, 9 daripadanya menyokong Firman. Yang lagi sorang tu akan jawab beliau menyokong Kanye West. Ape kena mengena Kanye West dengan AF?? Sebab yg sorang dari 10 orang tu adalah negro. Dah sah2 la dia sokong puak bibir tebal macam dia. Bila sebut bab negro ni aq bole buat satu entry la. Tajuk entry tu Muntah, sebab setiap kali aq tengok negro ni automatically aq rasa loya. Bukan aq mengejek ciptaan tuhan..tidak, itu jauh sekali. Tapi diorang punya behaviour yang buatkan aq hilang respect pada diorang. Ni kalau one day aq nikah pastu pregnant mesti tak bole tengok negro, takut ter"kenan" plak pada baby. Ok cukup, noktah cepat2..

Bila semua orang dok borak pasal Firman tu Firman ni aq mula la jadi stress. Mana tak nya..borak isu yang aq takde point langsung untuk dibahaskan. Ini tak bole jadi..Aq terus start follow AF minggu lepas. Pedulik ape da semi-final baru nak tengok. Tapi yang pasti aq tercengang-cengang bila ada acara peserta diserap masuk selepas tersingkir. Masa tu mula la aq tertanya-tanya kenapa? Suara dia sedap sangat ke? Kalau sedap yang kau pegi singkir kenapa?? Semua orang malas nak layan aq. Tapi malam tadi soalan aq terjawab bila dengar sendiri suara Adel. Not bad laa..tapi dapat tempat ke-5..

Aq tak sure adakah AF masih ada next year. Kalau ada aq berharap pihak yg terlibat menjayakan reality show ni buat sedikit research untuk improve lagi sehingga aq tertarik untuk tengok AF ni..Astro take note!

Coretan dalam bas


Haiisshhhhh.................. *sigh

Lagi sekali.

Haissshhhhhhhh.............................kali ni lagi panjang.



Orang tua-tua cakap tak baek mengeluh. Tapi bila tengok last seen update blog ni keluhan itu tak dapat dibendung lagi. Terpaksa jua aq lontarkan tanpa rasa bersalah. Nak buat camne ke"busy"an dengan kerja-kerja duniawi yang hanya sementara ini membataskan jari-jari aq untuk menaip. Kalau blog ni ade perasaan mesti da lama beliau merajuk. Sabar ea blog, aq hilang tak lama..tak sampai pon setahun. Jangan majuk ea. Nanti i belanja teh ais.

Tak sampai setahun aq tinggalkan blog da macam-macam cerita aq dengar. Setiap cerita laen pulak headlines dan klimaks nye. Dari cerita gosip artis hinggalah singlet hitam membawak pulak pada JPJ naek syeh saman menyaman ntah ape benda. Betol ke spelling "syeh" tu?? aq tak tau. Dan isu-isu ni semua aq dapat tau dari facebook. Terima kaseh facebook kerana memberitahu. Even aq tak suka yang kaum kerabat kau berasal dari Israhell tapi kadang kalanya kau berguna pada orang macam aq. Tapi aq baca title je. Segala isi kandungan yang complete aq refer pada member2 yg bole dipercayai. Yang jenis suka tambah garam,gula,daun terup dalam masakan cerita aq tolak tepi.

Tamat mukadimah

...................................................................

Ok jauh suda aq belok..patah balik pada tajuk. Beberapa hari lepas hujan turun mencurah-curah selebat-lebatnya. Ayat aq pon suda cukup untuk korang berimaginasi betapa hebatnya aq dibasahi air hujan pada hari itu. Hari tu aq nak balik kampung. Bas gerak pukul 4, pukul 3 baru aq keluar office. Tak ke rushing camtu. Nak tak nak terpaksa la aq lari macam hape meredah hujan even aq tau keayuan aq sedikit tercalar. Alhamdulillah..aq sampai jugak bus stand dan terus naek bas. Bagus jugak sampai last minit. Biasanya kalau sampai setengah jam awal mesti kena tunggu tercongok macam tunggul kat situ. Less than 5 minutes nak berlepas baru la nak bukak pintu bas..tak ke lemah lutut orang berdiri kat situ. Da la takde kerusi...

Sesudah naek bas aq pon cari seat aq. Masa tu da ramai yang naek. Kadang-kadang ada yg tak reti bahasa pegi duduk seat orang. Kalau yg bole bawak berunding tu ok lagi. Tapi bila kena yang degil kepala concrete memang tak bole blah. Bukannya aq ni seorang yg terlampau mengikut peraturan. Kat sekolah dulu pon aq tak pernah pedulik pasal peraturan, ape lagi yg dalam bas semua ni. Cuma kadang-kadang diorang ni duduk seat orang sebab seat sendiri tak best, chewing gum menempel dan tak kurang jugak seat yg rosak tak bole nak adjust. Kalau ade extra seat takpe jugak. Kalau kena time bas full tak ke macam shit.

This time semua ok, seat pon ok. Aq pon terus port sebelah mamat indon yang tengah syok gayut. Driver bas pulak membebel tak abes-abes sebab ada seat yang basah disebabkan kebocoran pada lobang aircon. Bila semua penumpang da naek, bas pon bergerak on time. Hujan masih turun membasahi bumi. Bila tengok mamat indon sebelah ni syok bergayut sambil tutup muka dengan jacket, aq pon tertarik untuk curi-curi dengar. Antara dialognya berbunyi begini...

"Kita saling menyayangi..Kalau kau mati aku pun bisa mati sayang.."
Pergghhh ayat macam bullshit. Kini aq tidak heran kenapa gadis-gadis melayu tewas di tangan jejaka Lombok. Then aq dengar lagi...
"Kita bisa bersatu di dunia...Bocor!!!"
Terkejut sistem pendengaran aq bila mamat indon ni dok jerit bocor secara tiba-tiba. Rupa-rupanya air hujan keluar deras dari lobang aircon atas kepala beliau, sederas ayat-ayat cinta yg beliau ucap tadi. Aq yg duduk sebelah nak tergelak tapi cuba untuk berlakon...
"Bocor ke?"...aq bertanya pura-pura tak tahu.
"Iya kak..bocor.." jawab beliau sambil menunjukkan muka tak puas hati, bagai ingin bertumbuk dengan aircon tersebut.
 "Hahaha..padan muke.." aq bermonolog. Kalau cakap depan-depan dikhuatiri kena maki dalam bahasa indon.
Aq pon buat bodoh lepas pura-pura caring. Tak lama lepas tu aq dengar bising-bising dekat seat belakang. Ada sorang nenek ni baju dia da basah sebab tempat yg beliau duduk pon bocor. Husband beliau very protective. Beliau peluk wife beliau dan suruh wife beliau duduk kat seat beliau. Walaupon suda lanjut usia tapi tetap romantis. Bestnya kalau aq pon macam tu bila da tua nanti. Tak lama pastu ade sorang budak datang offer seat dia untuk nenek tu. Tapi atok tu beria-ria tolak sebab tak nak susahkan orang laen. Bagus budak tu. Rupa-rupanya masih wujud orang yg berhati mulia macam tu dalam dunia yg semakin hari penuh dengan kekejaman. Aq beremosi sejenak..

Bila tengok atok tu tak dapat duduk aq pon offer seat aq. Kali ni aq betol2 caring bukan lagi pura-pura. Tapi atok tu berkali-kali menolak. Sebelum tawaran aq berbaur paksaan yg melampau, akhirnya aq mengalah. Aq berdoa agar hujan cepat-cepat berhenti sebab aq benci duduk dalam keadaan serba salah. Alhamdulillah..hujan berhenti tak lama lepas tu. Lega dapat duduk dengan tenang hingga ke destinasi...



Pfftt : Mamat indon tu suddenly borak-borak ngan aq. Siap nak mengayat lagi. Choyy...