5 December 2013

Dengki penyakit hati



DENGKI adalah penyakit hati. Bagi aq, DENGKI itu terang-terangan sesuatu yang sia-sia. Kenapa nak DENGKI?? Tak dapat ape-ape pon. Seseorang telah mendorong aq untuk menulis ini.
Allah is The All Knowing..

Dari arti kata aq sendiri, DENGKI bermaksud:

Sejenis perasaan yang terbit dari hati manusia yang tak pernah puas
apabila mereka menjadikan orang lain sebagai subjek perbandingan diri 
lalu merasa sakit hati dengan orang itu yang dianggap memiliki segala-galanya
padahal biase2 je, kau yang tak puas hati lebih2 apehal???

Amacam..berjela tak definisi aq...


.............................................


Adanya DENGKI itu 2 jenis:

1)Dengki kecil-kecilan -    Sejenis dengki yang positif & menuju jalan kebenaran. Bertumpu kepada self improvement & to be better than before.
2)Dengki besar-besaran -  Sejenis dengki yang bertubi-tubi & menyakitkan hati orang lain. Berpegang pada prinsip "Orang Laen Tak Boleh Lebih Dari Aq" serta disokong kuat oleh             setan.

Antara punca utama DENGKI:

1)Cemburu tak pasal
2)Dendam, maybe because of the past. Kindly check your history with her/him.

Antara faktor utama DENGKI:

1)Kecantikan, good looking - maybe kau chantek sangat kot tu yang die goyang..
2)Mewah, banyak duet - die berbulu kot tengok barang kau semua branded
3)Hidup bahagia, cool - biase laa..die pon nak bahagia jugak kan

Tingkah laku seseorang yang DENGKI (based on what happened towards me)

1)Ape aq beli, kau pon nak beli
2)Barang aq dibuangnye tanpa rundingan. Reason of throw:
"Alaa..sorry. I tanya orang laen semua cakap bukan
barang die. So, I buang la"....kau tak tanya aq pon??

3)Hempas pintu laju2 bila aq port baek punya tepi pintu...bullshit
4)Hempas sesuatu betol2 sebelah aq yang sewaktu itu tengah tido sampaikan aq terjaga pastu terus tak bole tido sebab geram sabo je la
5)Aq tengah syok tengok tv, die pegi off volume...damn
6)Seorang yang suke jage tepi, bawah, dalam, belakang kaen orang
7)Talam bermuka-muka (This is the most dangerous. Please beware kawan-kawan)

Orang sebegini telah berkali-kali mengajar aq sesuatu...
Paras rupa & keterampilan bukanlah ukuran kebaikan seseorang. Sometimes orang yang mulut jahat, nampak ganas, muka tak berapa nak market, tu la yang truly baek hati.


This post is based on my personal experience. No intention to hurt others. Kalau agak-agak sama tu naseb kau la haha....Jangan jadi camtu tau. Peringatan kita bersama.




















No comments: