23 November 2013

Industrial Training/ Latihan Industri/ Practical

Hi readers!!

Siape cakap industrial training tak penting? Penting tau & wajib, as a part in completing your bachelor degree or Diploma. Mase ni la kite kene all out..manfaatkan masa, gunakan tenaga untuk belajar dari orang-orang industry. Normally, it takes about 3 to 6 months, depends on your institution. For this entry, aq nak share sikit pengalaman dan panduan especially for undegraduates =)


1.  Survey

First, korang boleh survey company yang bersesuaian atau company yang korang dah target. Company yang bersesuaian here means their services or operations are suit and parallel with your study. Kalau korang marine/maritime students, korang boleh la survey shipping companies ke, shipyards ke, etc..And the crucial is, korang mesti survey awal-awal at least 3 months before practical. Kenapa?? Sebab ramai lagi student dari institutions laen yang tengah kalut nak survey. So kalau tak nak nangis atau menyesal, buat la awal-awal.

2.  Final list and contact

Aq cadangkan korang prepare satu buku khas untuk urusan ini. Nanti senang kalau korang nak semak atau refer balik list of companies yang korang da survey. Bila korang dah ade final list, korang boleh la start contact company tersebut. Firstly, introduce yourself then tanya sama ada mereka menerima practical student atau tidak.

3.  Official letter

Official letter means surat permohonan untuk practical di company yang korang dah contact sebelum ini. Selalunya kerja-kerja menulis surat ini akan dilakukan oleh staff universiti. Korang cuma bagi nama dan alamat company pada staff tersebut. Untuk kerja penghantaran surat, korang boleh hantar sendiri atau di pos oleh staff universiti. Bagi aq, lagi senang korang hantar sendiri by email or post. Aq lebih refer send by email sebab tak payah susah-susah beli sampul surat and tepek setem, EXCEPT, company tersebut suruh kita send by post.

4.  Feedback

Bila dah settle bab surat, korang kena lah follow up and ask their feedback. Follow up tu penting sebab takut diorang terlepas pandang. Tapi jangan lah hari-hari korang call company tu karang tak pasal-pasal kena dapat maki hehe..

5.   Opinion

Jika korang berjaya diterima practical lebih dari satu company, tanya lah pendapat kawan-kawan. Kalau tak puas hati, tanya la pendapat lecturer sebab diorang lebih berpengalaman. Kalau tak puas hati jugak, korang bukak la company sendiri and practical kat situ hehe..



Untuk survey company, korang boleh search dekat Google atau Jobstreet. Kalau masa dah suntuk and korang tak dapat lagi tempat untuk practical, korang boleh mintak tolong lecturer sebab each university has link with industry. Hopefully this can be your guider =)


*This is based on Universiti Malaysia Terengganu (UMT) guidelines. Each institution may has different guidelines. Why Universiti Malaysia Terengganu?? Because I am UMT ex-student...

 

No comments: