6 November 2013

Activities for relaxing your mind

Stress!!
Biase la tu..

Problems!!
Just facing them. Kalau takde problem bukan kehidupan lah namanye..

How to deal with these two...Lari dari masalah?? Tak payah buat penat je. At the end of the day, korang akan hadapi balik masalah yang korang elak tu. So for today aq nak share beberapa aktiviti untuk bagi korang relax & lupakan masalah korang for a while. Finding a solution needs some ideas and inspirations. Kalau kita relax, tenang barulah ilham boleh datang..

1.  Fresh air

Jangan terlalu memikirkan masalah. It's good enough to alert ourselves that we have something to deal with. Janganlah korang down sampai tak nak keluar tengok dunia. Bernafas dengan udara segar adalah salah satu natural ways untuk bagi otak relax. Korang tarik nafas dalam-dalam, tahan selama 3 saat then istighfar sebanyak 3 kali. Then breathing out slowly.

2.  Green nature

 Mase kecik-kecik dulu ayah aq ajar, bangun je dari tidur terus tengok pokok-pokok hijau. Beliau cakap ini exercise untuk mata. Korang try luaskan pandangan korang dengan melihat tumbuhan hijau yang paling jauh. Cara ni pon boleh buat kita tenang. Love natures, feel the natures =)



3.  Holiday

Demand punye kuceng..Ok let's go for fun =) Korang boleh plan pergi bercuti dengan family ke member ke dengan jiran ke, suke hati korang la. But make sure cuti korang dah approved by boss. Kang tak pasal-pasal tambah lagi masalah. Apply cuti lama-lama skit. Kalau boss tak bagi cuti gi ajak die skali hehe..

4.  New things

Aq suka try benda baru. Bagi aq bila kita memupuk minat towards something, kita akan beralih focus. Selalunya aq suka mencuba dalam bab makanan. Selain makanan aq akan cari sesuatu barang atau produk baru yang bole aq cuba. Tak kesah la ape-ape yang penting ade minat nak cuba.

5.  Treat yourself

Kalau ade mase korang boleh pergi ke spa yang berdekatan untuk try package diorang. Jom la skali skala manjakan diri dengan sentuhan dan urutan awek-awek spa yang expert ni. Best seyh kene urut, hilang semua stress. Tambah-tambah lagi environment spa yang tenang..perghhhh mengantoknye. Next entry aq akan list out spa-spa yang boleh dikunjungi. Tengok la kalau ade mase huahuahua...



6.  Cool lotion

Ok la Meoww..meh try yang ni meh, budget skit. Aq ade bace satu magazine tentang ni, then aq try. Best jugak, kenape la tak pernah terfikir hehe. Korang ambil lotion korang, tak kesah la brand ape asalkan lotion, then keep it in fridge. After half an hour korang ambil lotion tu and apply to your body. Walaupon sejuknya sekejap tapi memuaskan. Must try!!

7.  Lawak collection

Aq suke ketawa. It's a soul therapy. Ketawa buatkan kite tak rasa lonely even we are alone rangers huhu. Bile takde sape-sape yang boleh hiburkan aq, aq akan search video-video lawak kat Youtube.  Macam comey jer..Macam comey jer..Macam comey jer..

























3 comments:

Noor Atikah Ramli said...

dari segmen http://www.nooratikahramli.com/2013/11/segmen-listing-your-url-blog.html :))

Vee said...

main dgn kucing pun dah blh hilang stress

kemey said...

yaa betol tu..tapi kesian,kadang2 mereka menjadi mangsa si durjana melepaskan stress..poor cat