3 November 2013

Petua Penjagaan Wajah

Amacam..feminin tak entry aq huahuahua...

Tak kesah la aq just nak share dengan korang petua yang berkesan sebab aq dah try sendiri. Alhamdulillah, so far ok je takde pon side effect ke hape. Tapi korang kene sabar & tabah..

1.  Dear pimples, go to hell!


Dulu aq tak percaya petua ni. Tapi selepas adik aq try dan beliau bertukar menjadi hensem, aq terus percaya. Petua ni makcik aq yang ajar adik aq. Senang je, barang pon memang dah ade kat dapur rumah korang kecuali korang tak makan lada hitam hehe..
  • Ambil lada hitam, sikit je tak banyak, then tumbuk hingga halus. Before tumbuk tu basuh la lesung korang tu. Mane la tau mak korang pakai tumbuk cili ke. 
  • Basuh muka dahulu. Lepas basuh jangan lap muka. This to make sure muka korang basah & sejuk sebab lada hitam panas.
  • Sapu & ratakan lada hitam di seluruh wajah, except kawasan mata & bawah mata. Kesian mata korang, nanti pedih.
  • Selepas 15-20 minit, cuci muka bersih-bersih then apply toner to your face. Tak kesah ape brand pon yang penting ade toner untuk kurangkan rasa panas.
Amalkan seminggu sekali. Korang kene sabar dan consistent untuk dapatkan hasil yang baek. Lagi satu tabahkan la hati. Kenape?? Try dulu baru tau hehehe...


2.  My choice: Moisturizer

This is my choice, suke3 =) It's affordable and has a smooth texture. Lepas pakai sejuk je and make your skin supple, fully moisturized. Walaupon nampak macam perfect, this product takde UV protection. So kalau nak keluar rumah korang kene la pakai sunblock. Biasanye aq pakai moisturizer ni sebelum tidur. That is the best sebab waktu tidur la your skin cells work to replace the dead one.

3.  Jom improve our skin tones

Ini adalah product multi vitamin untuk cerahkan kulit. Temujanji??
Aq memang dilahirkan gelap. Semakin besar semakin aq gelap sebab aq aktif dalam sports. As a solution, aq pilih product ni. Memang berkesan but take note, semua whitening products boleh mengeringkan kulit. Itulah gunanye pakai moisturizer..

.................................................

Selamat mencuba =)















1 comment:

najiah shaharain said...

terima kasih dgn perkongsian..:D