9 November 2014

Sembang Akademi Fantasia 2014




First of all, tahniah diucapkan pada Firman yang menjadi juara AF2014 malam tadi. Aq suka bha!! Aq suka bha!! Bakat beliau memang layak menjadikan beliau sebagai juara. Tak ramai orang bole bawak lagu Amy Search/Awie Wings dengan baek sekali. Korang pon tak bole kan..Setakat nyanyi jerit-jerit nak lepas tension kat karaoke jamban bole laa. Korang perasan tak orang Tawau da 2 tahun berturut-turut jadi juara AF. Memang tak dinafikan orang2 Sabah memang ramai yg berbakat. Dari bakat menyanyi, melawak hingga la ke sumandak2 yang cantik. Pendek kata semua diorang pegang la.

Jujur cakap aq memang tak minat tengok AF apatah lagi membelanjakan kredit henfon untuk mengundi. Memang tak la. Jadi korang jangan tanya aq ape2 pasal AF. Aq tak minat nak follow sebab suara-suara yg menyanyi mostly suara yg biasa kita dengar kat Malaysia. So far takde lagi peserta AF yg bersuara seperti Rihanna, Celine Dion, Adam Lavinge dan yg sewaktu dengannya. Kalau la semua peserta suara diorang ala2 superstar internationale confirm aq terpacak kat depan TV setiap minggu sampai naik hafal lagu menuju puncak. Silap2 step menari diorang pon aq hafal buat step senam aerobik kat rumah.



Haa ni nak cerita la ni. Slow2 bole tak?? Aq lempang kang!!

Firman ni aq dengar2 dari kawan aq. Semua cakap suara dia sedap. Kalau tanya 10 orang kat situ, 9 daripadanya menyokong Firman. Yang lagi sorang tu akan jawab beliau menyokong Kanye West. Ape kena mengena Kanye West dengan AF?? Sebab yg sorang dari 10 orang tu adalah negro. Dah sah2 la dia sokong puak bibir tebal macam dia. Bila sebut bab negro ni aq bole buat satu entry la. Tajuk entry tu Muntah, sebab setiap kali aq tengok negro ni automatically aq rasa loya. Bukan aq mengejek ciptaan tuhan..tidak, itu jauh sekali. Tapi diorang punya behaviour yang buatkan aq hilang respect pada diorang. Ni kalau one day aq nikah pastu pregnant mesti tak bole tengok negro, takut ter"kenan" plak pada baby. Ok cukup, noktah cepat2..

Bila semua orang dok borak pasal Firman tu Firman ni aq mula la jadi stress. Mana tak nya..borak isu yang aq takde point langsung untuk dibahaskan. Ini tak bole jadi..Aq terus start follow AF minggu lepas. Pedulik ape da semi-final baru nak tengok. Tapi yang pasti aq tercengang-cengang bila ada acara peserta diserap masuk selepas tersingkir. Masa tu mula la aq tertanya-tanya kenapa? Suara dia sedap sangat ke? Kalau sedap yang kau pegi singkir kenapa?? Semua orang malas nak layan aq. Tapi malam tadi soalan aq terjawab bila dengar sendiri suara Adel. Not bad laa..tapi dapat tempat ke-5..

Aq tak sure adakah AF masih ada next year. Kalau ada aq berharap pihak yg terlibat menjayakan reality show ni buat sedikit research untuk improve lagi sehingga aq tertarik untuk tengok AF ni..Astro take note!

No comments: