15 June 2013

Kerja Setengah Hari

Kata orang peluang tak kan datang bergolek, duit takkan turun dari langit. Kalau duit turun dari langit, pagi-pagi aq akan keluar bawak besen, squat in front of my house dengan pakai baju tido and tadah **my imagination hehe**

Need money? nak beli branded wears? looking for experience?...working part time is the way since aq masih bergelar student. Atas dasar inilah aq decide nak kerja part time, for the first time in my life, in 2008 (just graduated from PLKN hehe)

Aq tak tau nak cari kerja. Nak kerja ape pon aq tak tau. Tapi aq suka something that not make me stay at one place. Kerja yang tak boring, absolutely! Disebabkan aq zero, ibu aq pon tolong ushakan kerja untuk aq. Di sini da dapat lihat point of independent dalam diri aq is OUT!!hehe..

Good story..ibu aq berjaya dapatkan aq kerja. Wiiieeeeee, that's great!
Oh wait...
Kerja pembantu kedai bunga..hahahaha aq hanya mampu tergelak. Orang yg mengenali aq pon akan turut tergelak sama. Bad story...

Tapi disebabkan tak nak ibu aq kecewa dan berkobar-kobar nak kerja aq go on. First day..Hiiyahhhhh!! dengan semangat aq melangkah keluar dari rumah. Not too far, jalan kaki je. On that day aq start blajar ape tugas aq dan ape yang patut aku buat. Everything goes well tapi aq pulak sedang hipokrit. "I do love this job aunty", sambil tersenyum simpul tapi dalam hati.."dem it..dem it..dem it"..

Disebabkan tak tahan aq terus chow bila aunty tu suruh lunch. Aq terus balik rumah ikut pintu belakang then masuk bilikterus tido membongkang. Bila jam menunjukkan pukol 5pm aq keluar bilik. Ibu aq yg ade kat dapur mase tu terkejut. "What the...bile kau balik nak oii!! Dengan selambe taik ayam aq ceritakan segalanya. Speechless ibu aq. Ekoran dari kejadian ini ibu aq malu yang amat bila terjumpa dengan aunty tu. Teruknya aq huhuhu..

Walaupon keje setengah hari aq tetap dapat gaji. Sekian terima kaseh.




No comments: