23 May 2013

Kesian mereka..

Hai world..

End of office hour..aq terus berkemas nak balik. After say bye-bye to office mates aq pon blah menuju lif. Tibe-tibe rasa nak jalan-jalan ambil angin, so aq decide singgah sebentar di masjid jamek untuk cuci mata. Winkk**Winkk**

This time no worries sebab jalan-jalan dengan dompet nipis membuatkan aq tak boros hehehe. Tengah-tengah syok usha bangle tibe-tibe punggung aq terasa dicuit-cuit. Ingatkan peraba bersiri nak je aq lempang-lempangkan, but then aq simpan balik aq punya pelempang coz she was a girl, a kid..

She is a beggar. Dia jual surah Yasin. Aku pon menolak. Bukan sombong, bukan kedekut.. tapi da banyak kali aku didatangi kanak-kanak yang senasib begini. Lagipon aku tau dia bekerja untuk someone else. One more thing, there's a lot of mini surah Yasin yg terkumpul, yg x jugak dibaca.. ish3...

But she begged me and stood there..even aq refuse banyak kali. Tak sampai hati pulak. Aku hulur sejumlah wang. Bila dengar dia cakap terima kasih, hati aq terasa sayu jugak..

Suddenly an old man came, ntah dari mane. Dia datang bawak buah. Dia bagi pada budak tadi tu, kire macam upah la. Aq tengok dalam plastik tu banyak jugak buah. That means ramai la "pekerja-pekerja" dia. Hai pakcik, kenapa tak pakcik je yang buat kerja tu?

They are possess an unfair live. Sampai bila? Any solution for this..





No comments: