5 August 2012

Al-kisah aku dan duit

Tiada apa diri ini untuk menceritakan yang gah-gah dan yang hebat-hebat.Juga tidak punya apa-apa untuk memberikan yang mahal-mahal atau limited edition.Hanya sekadar ingin berkongsi al-kisah seorang budak yang melalui satu situasi yang akhirnya membuatkan dia berfikir sehingga dia sedar apakah makna sebenarnya.Budak yang dimaksudkan adalah tuan tanah blog ni...yela sape lagi kan hehe

Dulu sewaktu kecil aku merasakan aku adalah seorang kanak-kanak yang kurang bernasib baek.Sepupu aku selalu terjumpa duit apabila kami berjalan-jalan.Mengapa perkara ini terjadi walhal aku juga berjalan di tempat yang sama.Amacam skema tak ayat aku...


RM5..RM0.80..RM1.50....Kecik besar kecik besar je aku tengok dia.Da jumpa duit tak blanje aku pulak tu.Aku selalu berharap aku akan jadi seperti dia yang selalu jumpa duit.Tapi nasib tak pernah menyebelahi aku.Aku sedih...sedih tau,sob..sob..sob..


Sehingga suatu hari beberapa tahun berikutnya,aku bangun pagi tu dan tolong ibu aku hantar kueh ke kedai.Sedang aku berjalan menuruni tangga aku nampak satu objek warna hijau berlipat."Duit ni..RM5 ni.."aku bermonolog dalam hati.Aku pon ambil objek itu dan buka lipatannya.Cuba korang teka berapa jumlah dia..

Rupa-rupanya tuhan nak bagi rezeki yang lagi besar nilainya.Memang ngam2 la sebab waktu tu pon family aku tengah susah.Allah itu maha adil.Tak semestinya arini kite berdoa esok terus termakbul.Mungkin kite tak dapat apa yang kite nak sekarang sebab Allah nak beri lebih lagi pada masa akan datang di saat kite betol2 memerlukan=)



5 comments:

ijA said...

rezeki tu..alhamdulilah..

IntaNBerliaN said...

dulu ms kecik2 selalu gak tjumpa duit tp xbesar ni xpnh jumpa.. hihi

kemey said...

waiting 4 duit raye=)

dwaty said...

saya pernah jumpa duit... tapi SELALU teragak2 nak ambik... baru2 ni ada sekali... kebetulan ramai org... tp dorg tak sedar ada duit tercicir... saya pun apa lagi... tanyala... sape punya duit hilang... tiba2 ada uncle india tu cepat2 ngaku dia punya... HEHEHE

Golden Rose said...

kalau dah rezki kita takkan ke mana...by hook or by crook kita akan dpt gak